Un fost infirmier de la Auschwitz scapă de justiţie ‘prin demenţă’

Publicat:

Justiţia germană a anunţat că pune capăt urmăririi penale împotriva unui fost infirmier al lagărului de exterminare de la Auschwitz, Hubert Zafke, în vârstă de 96 de ani, acesta nefiind ‘apt să compară’. Decizia de marţi încheie o lungă epopee judiciară, informează AFP. Familiile victimelor, care s-au constituit parte civilă, au calificat decizia drept o nouă ‘rană’.


Tribunalul din Neubrandenburg (est) a anunţat sfârşitul procedurilor după ce, la sfârşitul lui august, a fost prezentat un nou raport al experţilor psihiatri, care au estimat că nonagenarul nu mai poate fi judecat.

‘Dat fiind demenţa de care suferă, acesta nu mai este în stare să urmărească audierile, să înţeleagă procedura (…) şi să se apere în mod eficient’, explică justiţia germană într-un comunicat.

Citeşte şi: Un milion de oameni au ieşit pe străzile din Barcelona pentru a cere independenţa Cataloniei

Familiile victimelor ‘sperau că procedurile vor face loc unei forme de justiţie tardive’, a notat la rândul său într-un comunicat Thomas Walter, avocatul celor doi fii ai unei femei care şi-a găsit sfârşitul la Auschwitz.

Încetarea urmăririi penale este ‘o nouă rană provocată de justiţia germană şi aceasta nu se va vindeca, la fel ca cele provocate în urmă cu şapte decenii de membri ai SS ca Zafke’.

Hubert Zafke a fost acuzat de ‘complicitate’ în exterminarea a cel puţin 3.581 de evrei, gazaţi la sosirea lor în lagărul de concentrare emblematic pentru Holocaust, în perioada 15 august – 14 septembrie 1944.

În perioada vizată de acuzaţie, 14 convoaie de deportaţi au sosit la Auschwitz. Într-unul dintre acestea se aflau şi Anne Frank, autoarea celebrului jurnal, părinţii ei şi sora sa mai mare. Mama adolescentei născute în Germania a murit de epuizare la Auschwitz, iar celelalte două surori au murit la Bergen-Belsen, la începutul lui 1945.

Citeşte şi: CHILOŢII lui Hilter sunt scoşi la licitaţie! (FOTO) Alte obiecte personale ale liderului nazist îşi caută cumpărător

Procesul împotriva lui Zafke a fost început în februarie 2016 la tribunalul din Neubrandenburg, dar s-a împotmolit rapid, minat de dispute procedurale şi cu privire la starea de sănătate a acuzatului, precum şi de cereri de recuzare vizând tribunalul. În octombrie 2016, justiţia a cerut în final ca procesul să reînceapă de la zero.

Hubert Zafke era al patrulea acuzat într-un val de procese tardive împotriva nazismului, după John Demjanjuk, Oskar Groning şi Reinhold Hanning, care au fost toţi condamnaţi într-un cadru solemn, în faţa unor săli pline.

Angajat la 19 ani în Waffen SS, Hubert Zafke a luptat pe frontul de est, înainte de a servi în lagărele din Neuengamme şi Auschwitz, pe lângă medici însărcinaţi să-i ‘selecţioneze’ pe deportaţii trimişi la moarte.

Hubert Zafke mai fusese condamnat în 1948 la patru ani de închisoare de un tribunal polonez, pentru activităţile sale de la Auschwitz şi pentru apartenenţa sa la Waffen-SS, transmite agerpres.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.