Un fost militant italian, arestat în Bolivia

Publicat:

Italianul Cesare Battisti, fost militant de extremă stânga condamnat în ţara natală pentru patru asasinate în anii 1970, a fost arestat în Bolivia, unde se refugiase după ce fugise de autorităţile braziliene, a declarat un consilier al preşedintelui brazilian Jair Bolsonaro, informează duminică dpa, potrivit agerpres.

Battisti, în vârstă de 64 de ani, a fost reţinut sâmbătă seara în oraşul bolivian Santa Cruz de la Sierra de o echipă de agenţi italieni şi brazilieni ai Interpol, în timp ce mergea pe stradă, şi nu a opus rezistenţă, au informat surse din Ministerul de Interne italian. În momentul arestării, Battisti le-a răspuns poliţiştilor în portugheză şi a prezentat un document de identitate brazilian.


Citește și : Armata israeliană a localizat şi ultimul tunel transfrontalier al Hezbollah-ului

“Teroristul italian Cesare Battisti a fost arestat în Bolivia în această noapte (sâmbătă – n.r.) şi în curând va fi trimis în Brazilia, de unde probabil va fi extrădat în Italia pentru a putea să-şi ispăşească pedeapsa de condamnare pe viaţă, în conformitate cu decizia justiţiei italiene”, a scris pe contul său de Twitter Filipe Martins, consilier special pentru afaceri internaţionale al preşedintelui brazilian.

Bolsonaro, un exponent al extremei drepte care şi-a preluat mandatul de preşedinte în această lună, a declarat anterior că extrădarea lui Battisti, respinsă din 2011 de anterioarele administraţii de stânga, va fi “micul său cadou” pentru Italia.

Fiul lui Bolsonaro, Eduardo, care este parlamentar în Camera Deputaţilor, a salutat printr-un mesaj postat pe Twitter arestarea lui Battisti. “Brazilia nu mai este ţara bandiţilor. @matteosalvini, ‘micul dar’ e în drum” spre voi, a scris Eduardo Bolsonaro pe contul său de Twitter, adresându-se ministrului de interne al Italiei, Matteo Salvini.

”Mulţumiri din toată inima preşedintelui Jair Bolsonaro”, a scris Salvini pe Facebook, numindu-l pe Battisti “un criminal care nu merită o viaţă confortabilă la plajă, ci să-şi sfârşească zilele în închisoare”.

Citește și : Shutdown-ul din SUA, cel mai lung din istorie

”Battisti prins! Democraţia este mai puternică decât terorismul”, a reacţionat pe Twitter ambasadorul Italiei în Brazilia, Antonio Bernardini.

Cotidianul italian Corriere della Sera a relatat că Battisti a fost capturat în Santa Cruz de o echipă specială a Interpol. Potrivit sursei citate, în momentul arestării, italianul purta barbă şi mustaţă false.

Battisti, membru fondator al grupului radical italian Proletarii Înarmaţi pentru Comunism, o falangă a Brigăzilor Roşii, a fost condamnat în contumacie în 1993 pentru patru crime politice comise în anii 1970. El a reuşit să evadeze dintr-o închisoare italiană în 1981 şi a fugit în Franţa, unde şi-a început o carieră de scriitor, şi apoi în Mexic, stabilindu-se în Brazilia în 2004.

Battisti şi-a susţinut tot timpul nevinovăţia. În timpul aşa-numitei perioade a ”Anilor de plumb”, care a durat de la sfârşitul anilor 1960 până la finalul anilor 1980, Italia a fost afectată de violenţe politice comise atât de extrema dreaptă, cât şi de extrema stânga, soldate cu sute de morţi.

Potrivit dpa, Ministerul de Interne al Italiei a anunţat că o echipă italiană de agenţi de poliţie şi de informaţii se află deja la bordul unui avion cu destinaţia Bolivia. ”Trebuie să vedem dacă Battisti va face o escală în Brazilia sau dacă va fi dus imediat în Italia”, a declarat o sursă a Ministerului de Interne italian.

Într-un demers separat, Ministerul de Externe al Italiei a anunţat că acţionează pentru a se asigura că Battisti este extrădat ”în cel mai scurt timp cu putinţă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.