Un francez a murit de deshidratare în timp ce încerca să pătrundă pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan

Publicat:

Un francez a murit de deshidratare în timp ce încerca să pătrundă pe cosmodromul rusesc Baikonur din Kazahstan

Un francez a murit din cauza deshidratării după câteva zile petrecute în stepă în încercarea de a pătrunde pe cosmodromul rus Baikonur din Kazahstan, un loc emblematic pentru cucerirea spaţiului, care atrage în mod regulat turişti amatori de experienţe extreme, conform autorităţilor franceze şi ruse, citate de AFP.

“Ambasada noastră de la Astana (capitala Kazahstanului) a fost informată în legătură cu decesul unui turist francez. Ea este mobilizată să ofere sprijin familiei acestuia”, a declarat pentru AFP o sursă diplomatică, după ce autorităţile ruse responsabile de acest cosmodrom au anunţat decesul, marţi, potrivit stiripesurse.


Citește și : CA obține câștig de cauză față de Cinema 1 privind insuficiența de programe locale

“Tânărul de 24 de ani a murit din cauza deshidratării, survenită în condiţii de temperaturi extrem de ridicate şi agravate de boli cronice”, potrivit Comitetului de Investigaţii al Rusiei, care se ocupă de anchetă.

Potrivit aceleiaşi surse, persoana decedată şi un alt cetăţean francez, în vârstă de 27 de ani, au petrecut trei zile în stepa din centrul Kazahstanului, o fostă republică sovietică de cinci ori mai mare decât Franţa, unde este situat acest cosmodrom închiriat de Rusia şi în care accesul se face pe bază de autorizaţie specială.

Supravieţuitorul echipei a fost arestat, fiind eliberat ulterior, după o audiere care a avut loc marţi în faţa unui tribunal militar, potrivit instanţei.

Mai multe persoane, inclusiv influenceri, au reuşit să pătrundă ilegal în complexul Baikonur, popular printre fanii “urbex” (explorarea urbană a locurilor abandonate), care îl consideră unul dintre locurile emblematice ale acestei activităţi periculoase, alături, spre exemplu, de zona de excludere de la Cernobîl, în Ucraina.

Marţi, un reprezentant al Comisiei de Investigaţii a declarat pentru AFP că acest tip de “turişti extremi sunt arestaţi, în general, de două-trei ori pe an, înainte de a fi eliberaţi”.

“Ei cred că se pot ascunde într-un teritoriu atât de vast, de 50 de kilometri pe 100 de kilometri”, a spus anchetatorul.

Printre cele mai recente cazuri intens mediatizate se numără cel din primăvara anului 2022 în care a fost implicat bloggerul britanic Benjamin Rich, cu peste patru milioane de abonaţi pe canalul său de YouTube, specializat în explorări ale locurilor considerate periculoase.

Youtuberii francofoni Le Grand JD şi Hit the Road au publicat, de asemenea, astfel de înregistrări video, care au cumulat milioane de vizualizări, inclusiv din hangarul care găzduieşte naveta spaţială sovietică Buran.

Înainte de a intra ilegal în aceste hangare, aventurierii petrec, în general, câteva nopţi, ascunzându-se în stepă în timpul zilei, pentru a scăpa de patrulele militare.

Citește și : Reţeaua de socializare X autorizează de acum în mod oficial conţinuturile pornografice

De la căderea URSS, în 1991, Rusia a închiriat cosmodromul de la Baikonur, de unde a fost lansat primul om care a ajuns în spaţiu, Iuri Gagarin.

Actualul contract de închiriere durează până în 2050, iar agenţia spaţială rusă Roscosmos continuă să trimită de la Baikonur echipaje ruseşti şi din străinătate către Staţia Spaţială Internaţională (ISS).

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Iohannis pleacă la Bruxelles să susţină sprijinul României pentru Ucraina şi Moldova

Iohannis pleacă la Bruxelles să susţină sprijinul României pentru Ucraina şi Moldova Preşedintele Klaus Iohannis va participa, joi şi vineri, la Consiliul European, la Bruxelles,...

Nu mai e SF! Taxiurile fără şofer vor circula liber prin San Francisco

Nu mai e SF! Taxiurile fără şofer vor circula liber prin San Francisco Taxiurile autonome Waymo din San Francisco nu mai sunt de acum înainte...

S-a pornit la Dublin cu 7 lingouri de aur în bagaje

S-a pornit la Dublin cu 7 lingouri de aur în bagaje S-a pornit la Dublin cu șapte lingouri de aur în bagaje. Este vorba despre...

Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles

Zelenski este aşteptat la summitul european de la Bruxelles Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va fi prezent joi la summitul european de la Bruxelles, unde urmează...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.