Un înalt oficial ONU cere judecarea comandantului armatei din Myanmar

Publicat:

Comandantul armatei din Myanmar trebuie judecat pentru genocid împotriva minorităţii musulmane rohingya, consideră Yanghee Lee, raportoare specială a ONU privind drepturile omului în Myanmar, citată de Reuters, potrivit agerpres.

Este prima dată când Lee a cerut public anchetarea generalului Min Aung Hlaing.


Citeşte şi: Washingtonul n-a reuşit să-l impună pe Juan Guaido la OSA

Lee a acordat un interviu agenţiei Reuters la Bangkok, săptămâna trecută, când a vizitat Thailanda şi Bangladesh şi s-a întâlnit cu oficialităţi şi cu rohingya refugiaţi din statul Rakhine din vestul Myanmarului. Autorităţile de la Naypyidaw nu în permit reprezentantei Naţiunilor Unite accesul în Myanmar.

“Min Aung Hlaing şi alţii trebuie traşi la răspundere pentru genocidul din Rakhine şi pentru crime împotriva umanităţii şi crime de război în alte regiuni din Myanmar”, a declarat Lee. Ea a apreciat totodată că judecarea celor care au comis crime de război trebuie să aibă loc înainte de repatrierea refugiaţilor rohingya.

Din august 2017, când armata din Myanmar a început o campanie de represiune împotriva rohingya, circa 730.000 de musulmani au trecut graniţa în Bangladesh, unde sunt adăpostiţi în tabere supraaglomerate.

Reuters nu a reuşit să obţină o reacţie din partea militarilor sau a guvernului din Myanmar.

ONU a votat în decembrie înfiinţarea unui mecanism independent pentru strângerea de probe privind infracţiunile comise în Myanmar, în vederea unor eventuale procese. Potrivit lui Lee, mecanismul urmează să finanţeze şi sprijinul pentru victime. Guvernul de la Naypyidaw nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale (CPI) şi nu a semnat Statutul de la Roma prin care a fost înfiinţată această instanţă.

Ţările care nu sunt membre ale CPI pot fi citate în faţa acestei instanţe de Consiliul de Securitate al ONU, însă – menţionează Reuters – diplomaţii sunt de părere că Rusia şi China, care sunt membri permanenţi ai Consiliului, ar face probabil uz de dreptul lor de veto faţă de o astfel de iniţiativă.

Citeşte şi: Canada găzduieşte Grupul de la Lima privind situaţia din Venezuela

Yonghee Lee a precizat că autorităţile din Myanmar i-au refuzat şi cea mai recentă cerere de intrare în ţară şi i-au reamintit că au cerut Consiliului pentru Drepturile Omului înlocuirea ei din funcţie, pentru a nu colabora cu ea.

Reprezentanta ONU consideră că situaţia drepturilor omului sub guvernul condus de Aung San Suu Kyi, laureată a premiului Nobel pentru Pace, reprezintă “o mare dezamăgire”. Potrivit organizaţiei Athan din Yangon, care susţine libertatea de exprimare în Myanmar, de când Suu Kyi a ajuns la putere, în ţară au fost arestaţi 44 de jurnalişti, printre care şi doi reporteri ai Reuters, condamnaţi la câte şapte ani de închisoare după ce au relatat despre masacrarea a zece rohingya de către militari.

“Este într-adevăr alarmant că Myanmar urmează această cale. După 60-70 de ani de izolare, acum ar fi o mare ocazie de a se deschide, dar chiar acum se retrag în Evul Mediu, ceea ce constituie o mare dezamăgire”, este de părere Lee. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India

VIDEO - Justin Bieber, spectacol incendiar la nunta miliardarilor în India Justin Bieber a oferit un spectacol incendiar la nunta anului, care are loc în...

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris

Cele mai stranii muzee pe care le poți vizita în Paris De la Louvre la Musée d’Orsay, Parisul are, fără îndoială, unele dintre cele mai...

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt

Moulin Rouge din Paris sărbătorește instalarea unei noi moriști de vânt Clubul de cabaret Moulin Rouge din Paris, ale cărui pale emblematice ale morii de...

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg)

Biden reduce din avantajul lui Trump în statele oscilante (sondaj Bloomberg) În ciuda prestaţiei sale slabe la dezbaterea electorală cu oponentul său republican Donald...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.