Un înalt responsabil al Jihadului Islamic a murit în puşcărie după aproape trei luni de grevă a foamei

Publicat:

Khader Adnan, un înalt responsabil al mişcării islamiste palestiniene Jihadul Islamic, aflat în greva foamei de 87 de zile pentru a protesta împotriva detenţiei sale în Israel, a decedat marţi, au indicat surse concordante, citate de AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

La scurt timp după acest anunţ, dinspre Fâşia Gaza au fost lansate rachete spre Israel. Potrivit unui comunicat al armatei israeliene, cele trei rachete au căzut pe terenuri virane.


Citeşte şi: Berlinul anunţă că diplomaţii germani declaraţi indezirabili în Rusia au revenit în Germania – Black News

Khader Adnan, originar din Jenin, în nordul Cisiordaniei ocupate, fusese închis de numeroase ori de către Israel şi se aflase de mai multe ori în greva foamei, devenind un simbol pentru palestinieni.

Administraţia penitenciară palestiniană a anunţat moartea lui Adnan, care ‘a fost găsit în stare de inconştienţă în celula sa’ marţi dimineaţă, apoi spitalizat.

Jihadul Islamic şi Clubul Prizonierilor Palestinieni, asociaţia de apărare a drepturilor palestinienilor încarceraţi de Israel, au confirmat pentru AFP moartea lui Khader Adnan la vârsta de 45 de ani.

El începuse greva foamei chiar de când fusese încarcerat, la 5 februarie, fiind suspectat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, a precizat administraţia penitenciară.

Israelul ‘va plăti preţul acestei crime’, a transmis într-un comunicat Jihadul islamic, mişcare considerată ‘teroristă’ de către Israel, SUA şi Uniunea Europeană.

‘Eroul liber Khader Adnan a murit ca martir în urma unei crime comise de inamic în văzul lumii, care aprobă injustiţia şi terorismul, îl protejează şi îl acoperă’, adaugă comunicatul.

Preşedintele Clubului Prizonierilor Palestinieni, Qaddoura Fares, a indicat pentru AFP că Adnan este primul deţinut palestinian mort într-o închisoare din Israel în urma unei greve a foamei.

În august 2022, trei zile de confruntări între Israel şi Jihadul Islamic s-au soldat cu moartea a 49 de palestinieni, dintre care 12 membri ai mişcării islamiste, potrivit acesteia, şi cel puţin 19 copii, conform ONU.

În jur de 200 de rachete au fost lansate de Jihadul islamic în direcţia Israelului, rănind trei persoane.

Un acord de armistiţiu a fost negociat atunci de Egipt.

Vineri, soţia lui Khader Adnan, Randa Moussa, explicase pentru AFP că acesta refuza ‘orice asistenţă, orice examen medical’.

Citeşte şi: Infirmierii din Anglia fac din nou în grevă pentru a obţine salarii mai mari

‘Se află într-o celulă unde condiţiile sunt foarte dificile. Ei au refuzat să-l transfere într-un spital civil şi să permită avocatului să-l viziteze’, a adăugat soţia deţinutului.

Potrivit administraţiei penitenciare, acesta ‘refuza să se supună examenelor medicale şi să primească îngrijiri’.

Adnan fusese plasat în detenţie administrativă, o dispoziţie controversată care permite Israelului să încarcereze palestinieni fără să fi fost inculpaţi sau judecaţi.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.