Un jurnalist egiptean a murit de coronavirus la câteva zile după ce a fost eliberat din închisoare

Publicat:

Un jurnalist egiptean care a colaborat cu canalul de televiziune qatariot Al Jazeera a murit luni din cauza noului coronavirus, la câteva zile după ce a ieşit din închisoare, potrivit fiicei sale, relatează marţi France Presse, potrivit agerpres.

Mohamed Mounir, în vârstă de 65 de ani, a decedat după ce a fost eliberat din închisoare la 2 iulie, a declarat Sarah Mounir luni seară pe pagina sa de Facebook.


Citeşte şi: România ÎŞI SUSPENDĂ activitatea Secţiei Consulare la Washington

Mai multe ONG-uri de apărare a libertăţii presei au protestat împotriva arestării sale la 15 iunie.

Sarah Mounir a scris pe 7 iulie că tatăl ei a fost spitalizat după ce a contractat COVID-19.

Mounir suferea de diabet, hipertensiune arterială şi probleme cardiace grave, potrivit Comitetului pentru Protecţia Jurnaliştilor (CPJ), un ONG cu sediul în Statele Unite care a citat jurnalişti egipteni.

În primăvară, când Egiptul înregistra primele cazuri de contaminare cu COVID-19, militanţii pentru drepturile omului au cerut eliberarea numeroşilor deţinuţi pentru a se evita o posibilă contaminare în închisorile supraaglomerate unde igiena este îndoielnică.

Mohamed Mounir a fost acuzat de “apartenenţă la un grup terorist” şi de “difuzare de ştiri false”.

Autorităţile egiptene consideră Al Jazeera ca fiind portavocea Frăţiei Musulmane, un grup pe care l-au clasificat drept “terorist”.

În iunie 2017, Egiptul, precum şi Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite şi Bahreinul au rupt relaţiile diplomatice cu Qatarul, pe care îl acuză că sprijină grupuri islamiste radicale, fiind prea apropiat de Iran şi că provoacă tulburări în lumea arabă cu Al Jazeera, ceea ce Doha neagă.

Citeşte şi: Ziua Franţei este sărbătorită sobru; Macron îşi prezintă planul post-epidemie

De când preşedintele Abdel Fattah al-Sisi a venit la putere în 2014, o represiune nemiloasă s-a abătut asupra jurnaliştilor, oponenţilor şi militanţilor egipteni.

În ultimele săptămâni, mai mulţi jurnalişti au fost arestaţi, unii temporar, printre care Haisam Mahgoub, Lina Attallah, Sameh Haneen şi Shimaa Samy.

Egiptul se află pe locul 166 în clasamentul Reporteri fără Frontiere (RSF) al libertăţii presei din 2020.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.