X

Un lider jihadist a fost ucis în Siria

Un militant indonezian care a apărut într-un videoclip propagandistic al Statului Islamic în care este difuzată execuţia unui ostatic şi despre care se spunea că era apropiat de liderul grupării jihadiste a fost ucis în Siria luna trecută, au anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei indoneziene şi fratele său, citaţi marţi de Reuters, potrivit agerpres.

Muhammad Saifuddin, care era cunoscut cu diverse pseudonime, inclusiv Abu Walid, a fost ucis de schijele unui obuz la sfârşitul lunii ianuarie în provincia Deir ez-Zor (est), a declarat purtătorul de cuvânt al poliţiei naţionale Dedi Prasetyo într-un mesaj text.

Citește și: Incendiu devastator într-un hotel din India. Cel puțin 17 oameni au murit! – FOTO/VIDEO

Prasetyo l-a descris ca fiind un “executant şi soldat” al SI.

Muinudinillah Basri, fratele lui Saifuddin, a declarat la telefon că a aflat despre moartea rudei sale după ce a primit o fotografie cu cadavrul său.

El nu-l mai văzuse pe fratele său de când acesta a plecat în Siria cu soţia sa şi copiii.

Guvernul Statelor Unite l-a plasat pe Saifuddin, alături de doi militanţi din Malaezia şi Filipine, pe o listă globală specială de contraterorism în luna august.

Potrivit site-ului Departamentului Trezoreriei SUA, Saifuddin, de asemenea cunoscut sub numele de Mohammed Karim Yusop Faiz, a plecat în Siria să se alăture SI în 2014 şi a luat parte la execuţia unui prizonier în iunie 2016. El a fost anterior întemniţat în Filipine timp de nouă ani, acuzat de deţinere ilegală de explozivi şi arme, potrivit departamentului.

Citește și: Ungaria își vinde toată flota de avioane MiG-29

Sofyan Tsauri, fost militant indonezian, a declarat că Saifuddin era “o figură importantă” în SI reprezentând contingentul sud-asiatic al acestuia şi era apropiat de liderul grupării Abu Bakr al-Baghdadi.

Săptămâna trecută, Forţele Democratice Siriene (FDS) sprijinite de SUA au început un asalt pentru a distruge ultimele rămăşiţe ale “califatului” grupării jihadiste în zona de operaţiuni a FDS din estul şi nordul Siriei.

Enclava este aproape de graniţa irakiană şi cuprinde două sate. SI încă mai deţine teritorii în partea Siriei aflată în cea mai mare parte sub control rus şi iranian, susţinători ai guvernului sirian.

Tags: Abu Bakr al-BaghdadiAbu WalidindoneziajihadistMuhammad SaifuddinMuinudinillah BasrisiriaSofyan Tsauristat islamic
Categorii: Sinteze