Un magnat al presei din Hong Kong a fost ARESTAT

Publicat:

Magnatul presei hongkonghez Jimmy Lai, opozant vehement al Beijingului, a fost arestat vineri pentru participarea sa la o manifestaţie pro-democraţie vara trecută în fosta colonie britanică, relatează AFP, potrivit agerpres.

Bogatul om de afaceri în vârstă de 72 de ani, patronul cotidianului Apple Daily, este acuzat că a participat la 31 august 2019 la o adunare care fusese interzisă de poliţie din motive de securitate.


Citeşte şi: Facebook îşi ANULEAZĂ conferinţa anuală pentru dezvoltatori

Jimmy Lai a fost arestat împreună cu alţi doi veterani ai luptei pro-democraţie, Lee Cheuk Yan şi Yeung Sum. Cei trei vor fi prezentaţi unui tribunal la 5 mai.

Hong Kong s-a confruntat din iunie şi până în decembrie cu cea mai gravă criză politică de la retrocedarea sa către China în 1997, cu manifestaţii uneori extrem de violente pentru a cere reforme democratice şi pentru a denunţa controlul Beijingului asupra treburilor interne hongkongheze.

La 31 august, zeci de mii de persoane s-au adunat pentru a marca cinci ani de la refuzul Beijingului de a organiza alegeri cu sufragiu universal în Hong Kong.

Această decizie a fost declanşatoarea ‘Mişcării umbrelelor’ din 2014, marcată de 79 de zile de ocupare a centrului financiar şi politic al oraşului.

Manifestaţia de la 31 august a degenerat în ciocniri violente între poliţişti şi protestatari radicali.

Pentru a ocoli interdicţia, unii manifestanţi au pretins că participă la procesiuni religioase, care nu necesită nicio autorizaţie specială.

Citeşte şi: După ce a pierdut 33 de soldaţi în Siria, Erdogan dă drumul refugiaţilor spre Europa

Jimmy Lai este acuzat de asemenea că a intimidat un jurnalist în 2018 în timpul unei ceremonii la Hong Kong în memoria victimelor represiunii din 1989 din Tiananmen, în China.

“Aceste arestări nejustificate sunt o tentativă ruşinoasă de hărţuire şi de a-i reduce la tăcere pe cei care aparţin mişcării pro-democraţie”, a denunţat directorul Amnesty International din Hong Kong, Man-Kei Tam.

“Acest lucru este o nouă ilustrare a unei tactici a autorităţilor care constă în a folosi în scopuri politice capete de acuzare pentru a eradica vocile opoziţiei”, a spus el.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.