Un `mare pas` spre rezolvarea diferendului dintre Macedonia și Grecia

Publicat:

Premierul macedonean, Zoran Zaev, a apreciat marţi că s-a făcut un “mare pas” în soluţionarea diferendului dintre ţara sa şi Grecia în privinţa numelui fostei republici iugoslave a Macedoniei, transmite AFP.

Cele două întâlniri recente între miniştrii de externe macedonean şi elen la Atena şi la Skopje au contribuit “la crearea unor relaţii prieteneşti. Nu este o rezolvare, dar a fost făcut un mare pas”, a declarat presei Zoran Zaev în capitala Macedoniei.


Prim-ministrul s-a arătat convins că “noi soluţii” vor vedea lumina zilei în decembrie şi la începutul lui 2018 cu ocazia întrevederilor sub egida ONU asupra acestei chestiuni.

Skopje şi Atena au, din 1991, un litigiu în privinţa titulaturii acestei foste republice iugoslave pe care Grecia refuză să îl recunoască, fiind de părere că numele Macedonia aparţine patrimoniul său istoric.

În consecinţă, Atena a blocat aderarea Macedoniei la Uniunea Europeană şi la NATO.

“Sunt convins că în prezent avem pespective mai bune de a rezolva această problemă delicată”, a mai spus Zoran Zaev.

Premierul a repetat că orice soluţie, care va fi pregătită “împreună cu opoziţia”, va fi supusă unui referendum. “Decizia finală va reveni cetăţenilor Macedoniei”, a adăugat el.

Ministrul elen de externe, Nikos Kotzias, a dat asigurări în cursul vizitei efectuate săptămâna trecută la Skopje, că Grecia va sprijini aderarea Macedoniei la UE şi NATO imediat ce problema numelui fostei republice iugoslave va fi rezolvată.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.