Un militant palestinian a deschis focul la un punct de control din Cisiordania, coloniștii incendiază locuințe

Publicat:

Un militant palestinian a deschis focul la un punct de control din Cisiordania ocupată sâmbătă, înainte de a fi împușcat mortal de forțele aflate la fața locului, a anunțat poliția israeliană, iar coloniștii au incendiat ulterior case într-un sat palestinian din apropiere, informează mediafax.

Poliția, citată de Reuters, a precizat că un agent de securitate a fost rănit în atacul de la punctul de control Qalandia și a distribuit o fotografie a unei puști M-16 folosită de atacatorul care a fost revendicat de Brigada Martirilor Al-Aqsa, un grup armat asociat cu partidul Fatah al președintelui palestinian Mahmoud Abbas.


Citește și :  Şeful Wagner ordonă luptătorilor săi aflaţi în drum spre Moscova să se întoarcă la bazele lor pentru a evita ‘vărsarea de sânge’

Câteva ore mai târziu, coloniștii israelieni au incendiat cel puțin două case din satul palestinian Umm Safa, în apropiere de Ramallah, au declarat locuitorii. Nu au fost raportate victime.

Armata israeliană a declarat că un suspect israelian a fost arestat în urma violențelor, adăugând că forțele vor fi suplimentate pentru a opri alte incidente, pe care le-a calificat drept teroriste. Ministrul Apărării, Yoav Gallant, a condamnat, de asemenea, atacul coloniștilor.

Violențele au crescut în această săptămână în Cisiordania, unde, de peste un an, armata a efectuat în mod regulat razii care au dus la ciocniri cu luptătorii palestinieni, pe fondul unui val de atacuri de stradă palestiniene asupra israelienilor.

Ultimele zile au inclus ciocniri mortale în orașul Jenin, un atac armat mortal al palestinienilor în apropierea unei colonii, atacuri asupra satelor palestiniene de către coloniști și un rar atac aerian israelian în Cisiordania împotriva militanților.

Vineri, consilierul pentru securitate națională de la Casa Albă, Jake Sullivan, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la atacurile coloniștilor asupra satelor palestiniene într-o convorbire telefonică cu omologul său israelian, la câteva ore după ce ministrul israelian de extremă dreapta al poliției, Itamar Ben-Gvir, a cerut coloniștilor să își extindă prezența în Cisiordania.

Citește și : Trupele Wagner aflate în drum spre Moscova se întorc la bazele lor pentru a evita vărsarea de sânge

Negocierile de pace dintre palestinieni și Israel, intermediate de SUA, care vizau crearea unui stat palestinian în Cisiordania, Ierusalimul de Est și Gaza, s-au prăbușit în 2014 și nu dau semne de revigorare.

Majoritatea țărilor consideră că așezările pe care Israelul le-a construit pe terenurile pe care le-a cucerit în războiul din 1967 sunt ilegale, un punct de vedere pe care Israelul îl contestă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.