Un ministru pakistanez îl califică drept ”mic pigmeu” pe ambasadorul american la Kabul

Publicat:

Ministrul pakistanez pentru drepturile omului, dna Shireen Mazari, l-a calificat miercuri drept ”mic pigmeu” pe ambasadorul american la Kabul, John Bass, în cadrul unei dispute diplomatice pe Twitter pe tema convorbirilor de pace în Afganistan dintre Washington şi talibani, relatează joi AFP, scrie Agerpres.

Tensiunile au izbucnit după declaraţiile premierului pakistanez Imran Khan relatate de presa locală, potrivit cărora el ar fi sugerat numirea unui guvern interimar în Afganistan pentru a permite ieşirea din conflict, deoarece talibanii refuză să discute cu executivul actual.


Citește și : PANICĂ în capitala statului Bangladesh: Zeci de oameni se aruncă pe geamuri, după ce un INCENDIU uriaș a cuprins o clădire de birouri (VIDEO)

Aceste declaraţii au provocat furie la Kabul, care acuză de mult timp serviciile de informaţii pakistaneze că îi susţin şi îi antrenează pe talibani. Ambasadorul afgan la Islamabad a fost chemat marţi în ţară.

Un purtător de cuvânt al Ministerului afgan de Externe a criticat ”remarcile iresponsabile” ale şefului guvernului pakistanez, care ”nu respectă suveranitatea afgană”.

Miercuri, ministrul pakistanez de externe a încercat să calmeze jocul, explicând că declaraţiile premierului Khan au fost ”scoase din context (…) ducând la o reacţie nejustificată”.

Câteva ore mai târziu, ambasadorul american în Afganistan, John Bass, l-a ridiculizat pe Imran Khan făcând referire la trecutul lui de căpitan al echipei de cricket şi la o practică de a trişa în acest sport constând în a răzui mingea pentru a-i modifica traiectoria.

”Unele aspecte din #cricket se aplică şi în diplomaţie, altele nu. @ImranKhanPTI, este important de a rezista tentaţiei de a sabota mingea cu procesul de pace şi afacerile interne ale #Afganistanului”, a scris Bass pe Twitter, provocând un răspuns furios din partea dnei Mazari.

”Clar, mic pigmeu, cunoştinţele tale de sabotare a mingii sunt la fel de nule ca şi cunoştinţele tale despre Afganistan şi regiune”, a scris dna Mazari pe Twitter.

Acuzată că încalcă codurile diplomatice, ea a plusat: ”Dar, serios, despre ce norme diplomatice se vorbeşte ? Diplomaţii americani le încalcă toată ziua”, a adăugat ea, menţionându-i pe Zalmany Khalilzad, emisarul american pentru pace în Afganistan, şi pe Bass, calificat în trecere drept ”cretin”.

Citește și : Parlamentul britanic va dezbate pe 1 aprilie petiţia populară de anulare a Brexit-ului

Talibanii au refuzat întotdeauna să negocieze cu autorităţile de la Kabul, pe care le acuză că sunt ”marionete” ale Washingtonului.

În timp ce SUA afirmă că negociază cu insurgenţii un proces de pace ”interafgan”, care ar include guvernul de la Kabul, acesta şi-a exprimat de mai multe ori nemulţumirea că este ţinut departe de discuţii.

Numeroşi afgani se tem ca nu cumva o retragere precipitată a trupelor americane să deschidă calea pentru o revenire a talibanilor la putere, respectiv un nou război civil.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.