Un moldovean a fost condamnat în SUA pentru crearea unei reţele DarkWeb

Publicat:

Un moldovean a fost condamnat în SUA pentru crearea unei reţele DarkWeb

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat încheierea unei investigații transnaționale asupra pieței de criminalitate cibernetică dark web xDedic, acuzând 19 suspecți pentru implicarea lor în gestionarea și utilizarea serviciilor acestei pieţe tenebre.

În anii care au urmat demontării (în 2019) pieței xDedic, Procuratura SUA a investigat și acuzat persoanele implicate în fiecare nivel al operațiunii site-ului web, inclusiv administratorii acestuia, vânzătorii de servere și cumpărătorii, anunţă Departamentul de Stat pentru Justiţie, scrie Mold-street.com.

Cetățeanul Republicii Moldova a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al xDedic


De exemplu, Alexandru Habaşescu din Republica Moldova şi Pavlo Kharmanskyi din Ucraina au fost administratorii aceste piețe de criminalitate informatică.

Un moldovean a fost condamnat în SUA pentru crearea unei reţele DarkWeb

„Habașescu, care locuia la Chișinău, Moldova, a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al Marketplace, în timp ce Kharmanskyi, care locuia la Kiev, Ucraina, a făcut publicitate pentru site-ul web, a plătit administratorii și a oferit suport clienților cumpărătorilor”, potrivit comunicatului.

Pentru rolul său, Habașescu a câștigat între 250.000 și 300.000 de dolari în total, se arată în documentele din instanţă.

Habașescu a fost arestat în Insulele Canare spaniole în 2022 și extrădat în Statele Unite, în timp ce Kharmanskyi a fost arestat pe aeroportul internațional din Miami în 2019, în timp ce încerca să intre în Statele Unite.

Potrivit Departamentul de Stat pentru Justiţie, Habaşescu şi Kharmanskyi au fost condamnati la 41, respectiv 30 de luni de inchisoare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Maia Sandu: „Îi comemorăm pe toți cei care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial”

Maia Sandu: „Îi comemorăm pe toți cei care și-au pierdut viața în cel de-al Doilea Război Mondial” Președinta Maia Sandu amintește că acum 79 de...

Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei, mesaj de Ziua Europei

Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei, mesaj de Ziua Europei ÎPS Petru, Arhiepiscopul Chișinăului, Mitropolitul Basarabiei și Exarhul Plaiurilor, a transmis un mesaj de Ziua Europei. „Preaiubiți credincioși, Astăzi,...

Marșul tinerilor de Ziua Europei: „Ole, ole…Moldova în UE”

Marșul tinerilor de Ziua Europei: „Ole, ole...Moldova în UE” Zeci de tineri au organizat, astăzi, un marș pentru Moldova Europeană. Citește și: Ceartă ca șa ușa...

Putin, discurs de Ziua Victoriei: Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale

Putin, discurs de Ziua Victoriei: Rusia va face totul pentru a evita o ciocnire între puterile globale Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.