X

Un moldovean a fost condamnat în SUA pentru crearea unei reţele DarkWeb

Un moldovean a fost condamnat în SUA pentru crearea unei reţele DarkWeb

Departamentul de Justiție al SUA a anunțat încheierea unei investigații transnaționale asupra pieței de criminalitate cibernetică dark web xDedic, acuzând 19 suspecți pentru implicarea lor în gestionarea și utilizarea serviciilor acestei pieţe tenebre.

În anii care au urmat demontării (în 2019) pieței xDedic, Procuratura SUA a investigat și acuzat persoanele implicate în fiecare nivel al operațiunii site-ului web, inclusiv administratorii acestuia, vânzătorii de servere și cumpărătorii, anunţă Departamentul de Stat pentru Justiţie, scrie Mold-street.com.
Citeşte şi: Situație ciudată cu o aeronavă Ryanair în România – Zbor scurt de la Băneasa la Otopeni – Stiripesurse.md

Cetățeanul Republicii Moldova a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al xDedic

De exemplu, Alexandru Habaşescu din Republica Moldova şi Pavlo Kharmanskyi din Ucraina au fost administratorii aceste piețe de criminalitate informatică.

Un moldovean a fost condamnat în SUA pentru crearea unei reţele DarkWeb

„Habașescu, care locuia la Chișinău, Moldova, a fost dezvoltatorul principal și creierul tehnic al Marketplace, în timp ce Kharmanskyi, care locuia la Kiev, Ucraina, a făcut publicitate pentru site-ul web, a plătit administratorii și a oferit suport clienților cumpărătorilor”, potrivit comunicatului.

Pentru rolul său, Habașescu a câștigat între 250.000 și 300.000 de dolari în total, se arată în documentele din instanţă.

Habașescu a fost arestat în Insulele Canare spaniole în 2022 și extrădat în Statele Unite, în timp ce Kharmanskyi a fost arestat pe aeroportul internațional din Miami în 2019, în timp ce încerca să intre în Statele Unite.

Potrivit Departamentul de Stat pentru Justiţie, Habaşescu şi Kharmanskyi au fost condamnati la 41, respectiv 30 de luni de inchisoare.

Tags: Alexandru HabaşescuchisinauMarketplaceMoldova
Știrile zilei