Un partid din cadrul coaliţiei de guvernare din Algeria i-a cerut lui Bouteflika să demisioneze

Publicat:

Un partid din cadrul coaliţiei de guvernare din Algeria i-a cerut miercuri preşedintelui Abdelaziz Bouteflika, cu o stare de sănătate precară, să demisioneze, la o zi după ce şeful Statului-Major a îndemnat la acţiune pentru înlăturarea liderului algerian din motive de sănătate, informează dpa, potrivit agerpres.

Protestele şi disputele cu privire la viitorul lui Bouteflika au cauzat o gravă criză politică în această ţară din nordul Africii. Bouteflika intenţiona să candideze pentru un al cincilea mandat în alegerile din 18 aprilie, însă după mai multe săptămâni de proteste el a amânat scrutinul şi a renunţat să mai candideze pentru un nou mandat.


Citește și : Tusk cere organizarea unui summit special pe tema Brexit în luna aprilie

Marţi, şeful Statului-Major al armatei algeriene, Gaid Saleh, a cerut aplicarea Articolului 102 din Constituţie, care permite demiterea preşedintelui din motive de sănătate.

Într-un comunicat emis miercuri, Adunarea Naţională Democratică (RND), condusă de fostul premier Ahmed Ouyahia, “recomandă ca preşedintele să demisioneze în conformitate cu Articolul 102 al Constituţiei, pentru a iniţia o tranziţie democratică”.

Partidul – care l-a susţinut timp de mulţi ani pe Bouteflika, dar i-a întors acum spatele în urma protestelor – i-a mulţumit acestuia pentru eforturile sale de a “restaura pacea, a realiza reconcilierea naţională şi a dezvolta Algeria, în timpul perioadei în care a condus ţara”.

Sute de mii de algerieni protestează de aproape cinci săptămâni, cerând ca Bouteflika să demisioneze, după 20 de ani cât s-a aflat la putere.

După intervenţia lui Saleh, algerienii aşteaptă ca membrii Curţii Constituţionale să decidă dacă Bouteflika trebuie să se afle în continuare la putere.

Articolul 102 din Constituţie împuterniceşte Consiliul Constituţional să determine dacă preşedintele nu este în măsură să-şi îndeplinească atribuţiile din cauza unei boli grave sau de lungă durată şi să ceară parlamentului să-l declare inapt.

Preşedintele Consiliului Naţiunii (camera superioară a parlamentului) preia apoi interimatul pentru un termen de 45 de zile. Dacă preşedintele continuă să fie inapt şi după acest termen, interimatul continuă timp de maxim 90 de zile, perioadă în timpul căreia sunt organizate alegeri prezidenţiale.

Citește și : Uniunea Europeană suspendă misiunea Sophia desfășurată în Mediterană

Preşedintele Consiliului Constituţional, Tayeb Belaiz, 70 de ani, care trebuie să-şi reunească instituţia pentru a propune aplicarea articolului 120, este un apropiat al şefului statului şi unul dintre consilierii săi.

Abdelaziz Bouteflika, în vârstă de 82 de ani, este rar văzut în public după ce a suferit un accident vascular cerebral în 2013.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.