Un politician de opoziție din Belarus a murit în închisoare. Fusese condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko

Publicat:

Un politician de opoziție din Belarus a murit în închisoare. Fusese condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko

Un activist al opoziţiei din Belarus, Igar Lednik, a murit în închisoare, unde ispăşea o pedeapsă pentru „defăimarea” preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, a declarat marţi fostul său partid şi un ONG specializat, în această ţară cu peste 1.000 de prizonieri politici, potrivit AFP, transmite Agerpres.

Citește și Adrian Dupu: Un proiect de dotare cu cărți al bibliotecilor din R. Moldova, în format fizic și digital


„Igar Lednik, fost membru al Partidului Social Democrat din Belarus (Gramada), activist şi jurnalist, a murit în închisoare la vârsta de 64 de ani”, a transmis această organizaţia politică pe Telegram, informaţia fiind confirmată de ONG-ul pentru drepturile omului Viasna. Arestat în decembrie 2022, el a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru „defăimarea” preşedintelui belarus din cauza unui articol într-un ziar al Partidului Social Democrat, a adăugat partidul.

În închisoare, sănătatea i „s-a deteriorat semnificativ”, a precizat partidul, care este condus de activişti din străinătate. Organizaţia a adăugat că bărbatul a fost supus unei intervenţii chirurgicale pentru o problemă cu sistemul gastrointestinal şi, de asemenea, suferea de o afecţiune cardiacă, dar nu a indicat cauza sau data exactă a morţii.

Un politician de opoziție din Belarus a murit în închisoare. Fusese condamnat pentru „defăimarea” lui Lukaşenko

Represiunea este în plină desfăşurare în Belarus de la alegerile prezidenţiale din 2020 Represiunea este în plină desfăşurare în Belarus de la alegerile prezidenţiale din 2020, care au fost considerate frauduloase şi câştigate de Aleksandr Lukaşenko, care se află la putere din 1994 şi este un aliat loial al preşedintelui rus Vladimir Putin. Alegerile au dat naştere la demonstraţii de protest la o scară fără precedent şi care au fost reprimate prin forţă.

De atunci, sute de activişti, jurnalişti, apărători ai drepturilor omului şi cetăţeni obişnuiţi au fost condamnaţi la ani grei de închisoare sau forţaţi să plece în exil. Potrivit ONG-ului Viasna, Belarusul are în prezent peste 1.400 de prizonieri politici.

El este al cincilea deţinut politic care moare în arest în Belarus din 2021, potrivit aceleiaşi surse. La începutul lunii ianuarie, Vadzim Khrasko a murit de pneumonie într-o colonie penală, potrivit Viasna. Organizaţiile pentru drepturile omului din Belarus au denunţat condiţiile sale de detenţie, spunând că nu a primit îngrijirile medicale de care avea nevoie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească

Un întreg sat din Italia a decis să alerge împreună cu primarul pentru a-l ajuta să slăbească Primarul Luciano Fregonese, 47 de ani, din Valdobbiadene,...

Escrocheria ‘Ruda implicată în accident rutier’: Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția

Escrocheria 'Ruda implicată în accident rutier': Cetățenii sunt îndemnați de oamenii legii să anunțe poliția Cetățenii care sunt telefonați de persoane necunoscute și care sunt...

Întreruperi şi limitări în furnizarea energiei electrice

Se anunță întreruperea temporară a energiei electrice Pentru îmbunătățirea serviciilor prestate clienţilor, Î.C.S Premier Energy Distribution S.A. anunţă că miercuri, 17 iulie 2024, vor avea loc lucrări programate de...

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore

Șefa PA: Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în sediul nou în doar 48 de ore Procurorii anticorupție sunt gata să se mute în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.