Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

Publicat:

Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

 

Frans Timmermans, șeful politicii climatice a UE și aspirant la funcția de premier, se confruntă cu o nouă provocare în persoana lui Pieter Omtzigt.

 


Pieter Omtzigt, un membru veteran al creștin-democraților (CDA) de centru-dreapta, și-a înființat un nou partid, care va participa la alegerile din noiembrie, scrie POLITICO, potrivit RADOR.

Omtzigt a anunțat duminică pe rețelele sociale înființarea noului partid, intitulat Noul Contract Social, și ulterior a furnizat mai multe detalii într-un interviu pentru ziarul olandez Tubantia.

Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

„Abia aștept să colaborez cu un grup minunat de oameni pentru a implementa cu adevărat propunerile pe care le-am făcut în Cameră în ultimii ani în domeniul bunei guvernări și al securității nivelului de trai, de exemplu”, a scris pe site-ul său Omtzigt, care a părăsit CDA în 2021, rămânând parlamentar independent.

Partidul nu are încă o listă de candidați, dar Omtzigt afirmă că „discută cu lumea”.

„Săptămâna viitoare va fi un apel pe site-ul nostru ca oamenii care vor să ni se alăture să vină”, a declarat el. „Avem timp până pe 9 octombrie pentru a veni cu o listă electorală.”

Noul partid al lui Omtzigt amenință să perturbe peisajul politic olandez înaintea alegerilor.

Conform unui „sondaj al sondajelor” realizat de Politico, lista comună a Partidului Laburist (PvdA) și VerdeStânga – care va fi condusă cel mai probabil de Frans Timmermans – e pe primul loc. Dar, conform sondajelor recente, popularitatea lui Omtzigt face din el și partidul lui o amenințare pentru toate celelalte formațiuni, inclusiv a lui Timmermans.

Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

Un sondaj al firmei I&O – făcut înainte ca Omtzigt să-și anunțe noul partid – estima că ar obține 29% din voturi, adică 46 de locuri în parlament.

Omtzigt, care a avut un rol central în dezvăluirea scandalului alocațiilor pentru copii care a dus la prăbușirea guvernului în 2021, a declarat că nu-și dorește toate cele 46 de locuri, întrucât „nu ar fi responsabil” din partea lui.

„Ambiția nu e să devenim cel mai mare partid sub vraja sondajelor, ci să implementăm planuri și să găsim sprijin pentru ele”, a declarat el pe site-ul lui.

Olanda va avea pe 22 noiembrie alegeri pentru camera inferioară cu 150 de locuri, după colapsul coaliției premierului Mark Rutte în iulie, din cauza neînțelegerilor pe tema imigrației. Rutte și-a anunțat retragerea din politică, după ce a condus țara 13 ani, iar Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) liberal-conservator vreme de 17 ani.

Conform sondajelor, lista comună a laburiștilor și verzilor e cotată cu 18% din intențiile de vot, urmată de VVD cu 17% și nou apăruta Mișcare Fermier-Cetățean (BBB) cu 16%, după explozia de anul trecut a protestelor împotriva politicii climatice a guvernului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Crește numărul ucrainenilor care vor pace cu Rusia chiar și cu prețul concesiilor teritoriale

Crește numărul ucrainenilor care vor pace cu Rusia chiar și cu prețul concesiilor teritoriale Aproape o treime dintre ucraineni ar accepta unele concesii teritoriale făcute...

Șefa Secret Service, puternic criticată după tentativa de asasinat asupra lui Trump, a demisionat

Șefa Secret Service, puternic criticată după tentativa de asasinat asupra lui Trump, a demisionat  Directoarea Secret Service, aflată sub focul criticilor după tentativa de...

Violenţe la Leeds – Cei patru copii români preluaţi de autorităţile britanice se întorc temporar în familie

Violenţe la Leeds - Cei patru copii români preluaţi de autorităţile britanice se întorc temporar în familie Cei patru copii români preluaţi de autorităţile britanice,...

Ungaria va bloca fonduri UE pentru statele membre cât timp Kievul nu va permite tranzitul petrolului de la Lukoil

Ungaria va bloca fonduri UE pentru statele membre cât timp Kievul nu va permite tranzitul petrolului de la Lukoil Ungaria va bloca rambursările Uniunii Europene...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.