Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

Publicat:

Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

 

Frans Timmermans, șeful politicii climatice a UE și aspirant la funcția de premier, se confruntă cu o nouă provocare în persoana lui Pieter Omtzigt.

 


Pieter Omtzigt, un membru veteran al creștin-democraților (CDA) de centru-dreapta, și-a înființat un nou partid, care va participa la alegerile din noiembrie, scrie POLITICO, potrivit RADOR.

Omtzigt a anunțat duminică pe rețelele sociale înființarea noului partid, intitulat Noul Contract Social, și ulterior a furnizat mai multe detalii într-un interviu pentru ziarul olandez Tubantia.

Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

„Abia aștept să colaborez cu un grup minunat de oameni pentru a implementa cu adevărat propunerile pe care le-am făcut în Cameră în ultimii ani în domeniul bunei guvernări și al securității nivelului de trai, de exemplu”, a scris pe site-ul său Omtzigt, care a părăsit CDA în 2021, rămânând parlamentar independent.

Partidul nu are încă o listă de candidați, dar Omtzigt afirmă că „discută cu lumea”.

„Săptămâna viitoare va fi un apel pe site-ul nostru ca oamenii care vor să ni se alăture să vină”, a declarat el. „Avem timp până pe 9 octombrie pentru a veni cu o listă electorală.”

Noul partid al lui Omtzigt amenință să perturbe peisajul politic olandez înaintea alegerilor.

Conform unui „sondaj al sondajelor” realizat de Politico, lista comună a Partidului Laburist (PvdA) și VerdeStânga – care va fi condusă cel mai probabil de Frans Timmermans – e pe primul loc. Dar, conform sondajelor recente, popularitatea lui Omtzigt face din el și partidul lui o amenințare pentru toate celelalte formațiuni, inclusiv a lui Timmermans.

Un politician popular din Olanda dă peste cap alegerile din noiembrie cu un nou partid

Un sondaj al firmei I&O – făcut înainte ca Omtzigt să-și anunțe noul partid – estima că ar obține 29% din voturi, adică 46 de locuri în parlament.

Omtzigt, care a avut un rol central în dezvăluirea scandalului alocațiilor pentru copii care a dus la prăbușirea guvernului în 2021, a declarat că nu-și dorește toate cele 46 de locuri, întrucât „nu ar fi responsabil” din partea lui.

„Ambiția nu e să devenim cel mai mare partid sub vraja sondajelor, ci să implementăm planuri și să găsim sprijin pentru ele”, a declarat el pe site-ul lui.

Olanda va avea pe 22 noiembrie alegeri pentru camera inferioară cu 150 de locuri, după colapsul coaliției premierului Mark Rutte în iulie, din cauza neînțelegerilor pe tema imigrației. Rutte și-a anunțat retragerea din politică, după ce a condus țara 13 ani, iar Partidul Popular pentru Libertate și Democrație (VVD) liberal-conservator vreme de 17 ani.

Conform sondajelor, lista comună a laburiștilor și verzilor e cotată cu 18% din intențiile de vot, urmată de VVD cu 17% și nou apăruta Mișcare Fermier-Cetățean (BBB) cu 16%, după explozia de anul trecut a protestelor împotriva politicii climatice a guvernului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi

Reacţii internaţionale după moartea lui Ebrahim Raisi Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, ultraconservator considerat un potenţial succesor al liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, şi-a...

Două remorci încărcate cu bunuri au ars în Chișinău

Două remorci încărcate cu bunuri au ars în Chișinău Două remorci încărcate cu bunuri au ars, în această dimineață în Chișinău. Citește și: Rezultate preliminare...

ISIS revendică un atac asupra unor turişti în Afganistan

ISIS revendică un atac asupra unor turişti în Afganistan Gruparea Stat Islamic (ISIS) a revendicat duminică un atac în care au fost ucişi vineri în...

Zeci de străini au primit refuz de intrare în țară

Zeci de străini au primit refuz de intrare în țară Pe parcursul zilei și nopții trecute, polițiștii de frontieră au emis refuz de intrare pe...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.