Un poliţist israelian, achitat după ce a împuşcat mortal un palestinian autist neînarmat, în 2020

Publicat:

Un poliţist israelian a fost achitat joi de acuzaţia de omor involuntar reţinută împotriva lui după ce împuşcase un palestinian autist neînarmat, în 2020, la Ierusalim, transmite AFP, potrivit agerpres

Iyad Hallak, un palestinian de 32 de ani, bănuit în mod eronat că era înarmat, a fost ucis la 30 mai 2020 de poliţistul israelian în Oraşul Vechi din Ierusalimul de Est, sector ocupat şi anexat de Israel din 1967.


Citește și : Autorităţile britanice au confiscat canabis în valoare de peste 130 de milioane de lire într-o amplă operaţiune

Poliţistul, al cărui nume nu a fost făcut public niciodată, a fost achitat de acuzaţia de omor involuntar de tribunalul districtual din Ierusalim.

Poliţistul ‘a comis o eroare cu bună-credinţă, crezând că avea de-a face cu un terorist înarmat care reprezenta un pericol real’, a scris tribunalul în decizia publicată joi, notând că acuzatul a exprimat ‘remuşcări’.

În acea zi, comportamentul lui Iyad Hallak a trezit suspiciunile unor poliţişti de frontieră, care s-au apropiat de el şi i-au strigat să se oprească, se spune în decizia tribunalului.

Potrivit familiei palestinianului, acesta se îndrepta spre şcoala sa din Oraşul Vechi, iar martorii spun că strigătele poliţiştilor l-au făcut să intre în panică.

Urmărit de poliţişti, Iyad Hallak a fost mai întâi lovit la picior de un glonţ tras de poliţist, se spune în textul tribunalului. Acelaşi poliţist i-a tras apoi un glonţ în piept după ce palestinianul s-a ridicat şi a arătat cu degetul spre o femeie pe care o cunoaştea şi care se precipitase la faţa locului.

‘Fiul meu este acum în mormânt şi ucigaşul său este eliberat (…) Este absolut injust’, a declarat pentru AFP mama lui Iyad Hallak, Rana Hallak, fără a preciza dacă familia va face apel pe lângă Curtea Supremă israeliană.

Citește și : Human Wrights Watch: Ucraina şi Rusia trebuie să înceteze să utilizeze bombe cu fragmentaţie

Moartea lui Iyad Hallak, care a suscitat indignarea palestinienilor, s-a produs la doar câteva zile după cea a lui George Floyd, sub genunchiul unui poliţist în SUA, şi a dat naştere, pe reţelele sociale arabe, hashtag-ului #PalestinianLivesMatter, inspirat de #BlackLivesMatter.

Tot atunci, preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a denunţat o ‘execuţie’, iar prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a prezentat condoleanţe familiei şi a calificat moartea lui Iyad Hallak drept o ‘tragedie’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?

Chiar urmează să ne drogăm copiii ca să nu se mai îngrașe în halul acesta?   În loc să încercăm să ne schimbăm groaznicul sistem alimentar...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.