Un proiect românesc, nominalizat la premiile Festivalului Noul Bauhaus European 2024

Publicat:

Un proiect românesc, nominalizat la premiile Festivalului Noul Bauhaus European 2024

Cea de-a doua ediţie a Festivalului Noul Bauhaus European (NBE), organizat de Comisia Europeană, se va desfăşura la Bruxelles, Belgia, între 9 şi 13 aprilie, în Parcul du Cinquatenaire şi la Muzeul de Artă & Istorie. festivalul va include ceremonia de decernare a premiilor celei de-a patra ediţii a Premiilor Noul Bauhaus European, unde un proiect românesc este nominalizat la componenta A, şi 20 de câştigători vor primi în total 390.000 de euro. Pe lângă evenimentul din Bruxelles, festivalul se va desfăşura în toată Europa şi nu numai prin intermediul “Evenimentelor satelit”.

Comisia Europeană, în colaborare cu Preşedinţia Belgiană a Consiliului Uniunii Europene, organizează a doua ediţie a Festivalului Noul Bauhaus European, o iniţiativă care leagă Pactul Verde European de vieţile noastre de zi cu zi şi de spaţiile de locuit. Proiectat în jurul pilonilor “Forum”, “Târg” şi “Festival”, evenimentul îmbarcă publicul într-o călătorie de cinci zile cu sesiuni interactive, ateliere, demonstraţii şi spectacole artistice, găzduind vorbitori internaţionali de nivel înalt şi invitaţi speciali, conform unui comunicat al organizatorilor, potrivit stiripesurse.ro.


Citește și: Galbur: „Reunificarea cu România – unica soluție”

Deschiderea oficială va avea loc pe 9 aprilie în prezenţa preşedintei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a comisarilor europeni Iliana Ivanova şi Elisa Ferreira, a prim-ministrului belgian Alexander De Croo şi a secretarului de stat belgian pentru relansare economică şi investiţii strategice în cadrul Ministerului Economiei şi Ocupării Forţei de Muncă Thomas Dermine, însărcinat cu politica ştiinţifică, precum şi a directorului general al Institutului Internaţional pentru Analiza Aplicată a Sistemelor (IIASA), Hans-Joachim Schellnhuber.

Festivalul reprezintă o punte importantă între mişcarea Noul Bauhaus European, reprezentanţii de nivel înalt ai UE, factorii decizionali, lideri din industria artei, arhitecturii, design-ului, sustenabilităţii, inovaţiei şi publicul larg, conform comunicatului emis de organizatori.

“Forumul” va include discursuri principale, discuţii de grup şi dezbateri, explorând diversele faţete ale valorilor NBE. Personalităţi de nivel înalt vor purta discuţii pe teme diverse, de la ştiinţă şi tehnologie la cultură şi educaţie, precum şi pe teme de dezvoltare regională şi perspective internaţionale. Arhitecţi, artişti, oameni de ştiinţă şi activişti din domeniul climei vor contribui de asemenea la discurs, oferind perspective asupra ştiinţei, tehnologiei, culturii, educaţiei şi dezvoltării globale. Fiecare sesiune va fi, de asemenea, transmisă şi disponibilă online în întreaga lume, potrivit comunicatului.

“Târgul” invită publicul să exploreze peste 70 de expoziţii ale inovatorilor, cu proiecte în stilul NBE ce abordează nevoia urgentă pentru un viitor mai durabil şi echitabil, cu soluţii inovatoare. “Vizitatorii se pot implica în expoziţii imersive şi experienţe interactive pentru a descoperi modele de ultimă generaţie care abordează nevoile sociale şi de mediu”, se arată în comunicat.

“Festivalul” va fi locul în care cultura, arta şi distracţia se întâlnesc pentru a sărbători creativitatea, inovaţia şi diversitatea. “Publicul poate anticipa spectacole de dans, teatru şi muzică de la artişti din întreaga lume, precum Sibil-la şi Besac Arthur – precum şi experimente ştiinţifice sau ateliere de reciclare, conform organizatorilor.

Ediţia din acest an va găzdui ceremonia de decernare a celei de-a patra ediţii a Festivalului Noul Bauhaus European 2024. “Premiile NBE vor fi acordate în patru categorii: Reconectarea cu natura; Redobândirea sentimentului de apartenenţă; Prioritizarea locurilor şi a persoanelor care au cea mai mare nevoie; Modelarea unui ecosistem industrial circular şi sprijinirea gândirii bazate pe ciclul de viaţă. 50 de finalişti concurează în ultima etapă a competiţiei, atât candidaţi cu proiecte finalizate, cât şi tineri cu idei inovatoare, toţi fiind o dovadă a creativităţii, talentului şi angajamentului oamenilor din întreaga Europă şi nu numai pentru a construi o lume mai durabilă, mai incluzivă şi mai frumoasă”, potrivit comunicatului.

Conform organizatorilor, premiile NBE acceptă, pentru prima dată, proiecte din Ucraina, în plus faţă de statele membre UE şi din Balcanii de Vest. O “recunoaştere specială a efortului de reconstrucţie şi redresare al Ucrainei” va fi de asemenea acordată proiectelor şi ideilor care se aliniază la valorile NBE şi contribuie activ la reconstrucţia Ucrainei, în spiritul recunoaşterii şi susţinerii efortului şi angajamentului Ucrainei de a reconstrui mai bine.

“Premiile NBE 2024 se concentrează şi pe acele regiuni care se confruntă mai intens cu probleme socio-economice, precum şi pe cele care sunt cel mai mult provocate de adaptarea la procesul către neutralitatea emisiilor de carbon, acordând un sfert din premii proiectelor şi ideilor care aduc o transformare pozitivă pentru acele locuri”, potrivit comunicatului. Printre nominalizaţii din acest an se numără şi “Pădurea-Parc Făget; Plămânul verde al Clujului” (România), care îşi propune să co-proiecteze şi să piloteze un plan integrat de gestionare şi operare multiplă pentru Pădurea-Parc Făget.

În cadrul ceremoniei de decernare a premiilor, 20 din cei 50 de finalişti vor fi recompensaţi cu un total de 390.000 de euro.

“Din 2021, Premiile NBE au implicat deja peste 5.000 de candidaţi, iar ediţia din 2024 este din nou o dovadă a acestei comunităţi în continuă creştere”, conform organizatorilor.

Ca parte a experienţei, publicul este invitat să participe la procesul de votare până la 27 martie, ora 18:00 CET.

Citește și: Condițiile moderne de trai au ajuns la Cociulia

Lista completă a nominalizaţilor la premiile Festivalului Noul Bauhaus European 2024 poate fi consultată la adresa https://prizes.new-european-bauhaus.europa.eu/

Noul Bauhaus European (NBE) este o mişcare europeană care invită pe toată lumea să îşi imagineze şi să construiască împreună un viitor mai bun: locuri, produse şi moduri de viaţă frumoase, durabile şi incluzive. Lansată de Comisia Europeană în 2021, această iniţiativă interdisciplinară este strâns legată de Pactul Verde European şi oferă o platformă pentru experimentare, conectare şi schimbare pozitivă pe teren prin proiecte de tip bottom-up, potrivit organizatorilor.

“Concentrându-se în primul rând, dar nu exclusiv, pe transformarea spaţiilor noastre de locuit, Noul Bauhaus European creează o punte între lumea ştiinţei şi a tehnologiei, artei şi culturii pentru a crea soluţii inovatoare care sunt ecologice şi accesibile pentru toată lumea. Prin munca în echipă şi implicarea comunităţii, aceasta împuterniceşte comunităţile locale şi regionale, industriile şi minţile creative pentru a ne îmbunătăţi calitatea vieţii”, se arată în comunicat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Rușii au lovit Odesa cu rachete balistice, opt persoane au fost rănite, Academia Kivalov este în flăcări – OVA

Rușii au lovit Odesa cu rachete balistice, opt persoane au fost rănite, Academia Kivalov este în flăcări – OVA Pe 29 aprilie, ocupanții ruși au...

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a decedat subit pe o stradă din centrul capitalei

Un bărbat în vârstă de 57 de ani a decedat subit pe o stradă din centrul capitalei Un bărbat în vârstă de 57 de ani...

SUA, cel mai mare donator al R.Moldova: De la invazia Rusiei în Ucraina, țara noastră a primit un nou ajutor de peste 774 de...

SUA, cel mai mare donator al Republicii Moldova Statele Unite ale Americii continuă să se califice ca cel mai mare donator al Republicii Moldova, oferind...

Moldovagaz propune calcularea noilor tarife un preț mediu anual de achiziție a gazelor

Moldovagaz propune calcularea noilor tarife un preț mediu anual de achiziție a gazelor Compania Moldovagaz a propus ANRE să ia în calcul la calcularea noilor...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.