Un șir de încălcări în rapoartele financiare au fost depistate de Curtea de Conturi

Publicat:

Un șir de încălcări în rapoartele financiare au fost depistate de Curtea de Conturi

Asta, după ce a efectuat un audit la Ministerul Afacerilor Interne pentru anul trecut. Potrivit auditorilor, în raportul financiar consolidat nu este reflectată valoarea a 75 de imobile care aparțin a trei instituții din subordinea MAI, inclusiv 67 imobile cu suprafața de 18,3 mii m2 la grupa de conturi „Clădiri” și valoarea a 8 terenuri cu suprafața de 8,8 ha la grupa de conturi „Terenuri”, care sunt recunoscute în evidența contabilă la valoarea zero, scrie deschide.md.

De asemenea, o instituție din subordinea MAI a aplicat incorect normele metodologice și a atribuit valoarea totală a investiției în cadrul proiectului COMINF în sumă de 89,2 milioane de lei la subcontul „Instalații de transmisie”. Astfel că valoarea contului a fost supraevaluată cu 49,8 milioane de lei, iar alte lucruri au fost subevaluate, de exemplu: conturile „Clădiri” cu 8,9 milioane de lei, „Mașini și utilaje” cu 28,5 milioane de lei și „Mijloace de transport” cu  2,1 milioane de lei.


O altă neregulă depistată ține de restanțe la concediul annual pentru 4721 de angajați ai ministerului. La finele anului 2023, s-au acumulat 412,7 mii de zile de concediu nefolosite, ceea ce impune obligații legale față de personalul încadrat de cca 192,6 milioane de lei, fiind în creștere cu 10,8 milioane de lei față de anul 2022.

Citește și: Târguri ale producătorilor autohtoni, organizate în weekend în Chișinău

„În anul 2023 în cadrul MAI au fost înregistrate 2498 de unități de funcții vacante sau 13,7% din efectivul total, preponderent cu statut special, executivul stabilind un moratoriu pentru 1908 unități de funcții vacante ale ministerului. A fost atestat un grad înalt de fluctuație a personalului din cadrul sistemului, astfel pe parcursul anului au fost angajate 2259 persoane, în același timp fiind eliberate 2388 persoane, inclusiv 641 funcționari publici cu statut special au demisionat cu dreptul la pensie.

Totodată, auditul a constat că, MAI este antrenat în litigii de muncă pentru neachitarea în anii 2021-2022 a orelor suplimentare prestate de către angajați în afara duratei normale a timpului de muncă și în zile de sărbătoare nelucrătoare, iar în vederea achitării acestora MAI a solicitat Ministerului Finanțelor mijloace bugetare în sumă de circa 70,8 milioane de lei”, se arată în raportul Curții de Conturi.

La 31.12.2023, Academia „Ștefan cel Mare” a format datorii cu termenul de achitare expirat în sumă de 7 milioane de lei pentru lucrările de reparații capitale ale clădirilor executate de către un operator economic, cauza fiind nealocarea mijloacelor financiare datorită admiterii mai multor neconformități în procesul de achiziție a lucrărilor.

De asemenea, opt instituții din subordinea MAI, care gestionau 37 de proiecte finanțate din surse externe, aveau cheltuieli și active nefinanciare de 123,9 milioane de lei, sau 86,1% din cheltuielile precizate, nefiind valorificate granturi de către 7 instituții în sumă de 20 milioane de lei.

Curtea de Conturi a relatat și despre alte observații de audit, care au avut impact asupra fondurilor publice:

veniturile executate au însumat 4612,8 milioane de lei (98,9%), fiind executate de către 12 instituții cu 86,1 milioane de lei, cauza nevalorificării alocațiilor bugetare de 58,9 milioane de lei, fiind nedebursarea granturilor externe de 24,1 milioane de lei și neîncasarea veniturilor din vânzarea mărfurilor și a serviciilor cu plată de 3,1 milioane de lei. Pe de altă parte, trei instituții au încasat granturi curente și capitale externe de 31,8 milioane de lei, fără ca planul anual să fie precizat. Per ansamblu la nivel consolidat, veniturile nu au fost executate cu suma de 52,8 milioane de lei;

nouă instituții nu au încasat venituri din locațiunea bunurilor proprietate publică și din prestarea serviciilor cu plată, formând creanțe în sumă de 9,4 mil. lei, inclusiv 2,2 milioane de lei cu termenul de achitare expirat;

cheltuielile și activele nefinanciare în anul 2023 au fost executate la nivel de 96,8% sau 4616,9 milioane de lei, pe parcursul anului alocațiile fiind majorate cu 9,3% față de bugetul inițial aprobat;

12 instituții din subordinea ministerului nu au valorificat alocații de 82,7 milioane de lei, nevalorificarea fiind determinată de nivelul de planificare a limitelor de cheltuieli, iar alte circumstanțe fiind legate de nedebursarea unor granturi externe la nivelul planificat;

cheltuielile de personal ale angajaților MAI au constituit 3060,8 milioane de lei. Respectiv, 11 instituții din subordinea MAI au admis depășirea angajamentelor asumate în raport cu alocațiile precizate cu 57,3 mil. lei. Depășirea cheltuielilor efective în raport cu bugetul precizat a fost condiționată de planificarea inexactă a cheltuielilor bugetare, calcularea zilelor de concediu nefolosit, achitarea neconformă a unor plăți salariale, dar și de nealocarea din bugetul de stat a mijloacelor financiare suficiente.

La capitolul patrimoniu, 275 de clădiri (71 mii m2) și 24 de terenuri (7,6 ha) instituții din subordinea MAI n-au fost înregistrate la organele cadastrale. Unul din motivele neînregistrării este lipsa actelor de recepție finală a lucrărilor privind clădirile construite până în anii 1990. Curtea de Conturi a atestat că 62 clădiri și construcții speciale cu valoarea de 23,8 milioane de lei, care fac parte din patrimoniul public aflat în administrare și gestiune economică a unor instituții din subordinea ministerului nu se utilizează și se află în proces de deteriorare avansată.

De asemenea, s-a constatat că Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, a inițiat un proiect de parteneriat public-privat pentru construirea unui complex locativ cu locuințe de serviciu pe un teren din str. Gh. Asachi 69/2, evaluat la prețul de 15,3 milioane de lei, proprietate publică a ministerului, constatându-se că nu a fost respectat termenul de livrare a apartamentelor, fiind depășit cu 296 de zile lucrătoare.

Totodată, din cauza contractării apartamentelor de serviciu cu finisarea interioară a pereților și tavanelor în varianta „sură”, 47 apartamente de serviciu cu valoarea de 32,5 milioane de lei nu sunt utilizate de către angajați mai mult de 3 ani. Conform devizului de cheltuieli, pentru finisarea la cheie  a apartamentelor mai sunt necesare mijloace financiare suplimentare de 14 milioane de lei.

Cu referire la Sistemul de achiziții publice ale unor autorități contractante din cadrul MAI, auditul public extern a constatat o serie de probleme precum, elaborarea necalitativă a documentației de atribuire aplicată în cadrul procedurilor de achiziții publice; evitarea utilizării metodelor competitive la desfășurarea procedurilor de achiziții publice, concurența limitată, divizarea achizițiilor publice, dar și ineficiența în utilizarea banilor publici.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

VIDEO – Coreea de Nord, la un pas să-și arunce în aer propria capitală, după un test ratat cu rachetă

VIDEO - Coreea de Nord, la un pas să-și arunce în aer propria capitală, după un test ratat cu rachetă O rachetă nord-coreeană ratată lansată...

Rusia studiază un sistem intact de ghidare a rachetelor americane ATACMS (RIA)

Rusia studiază un sistem intact de ghidare a rachetelor americane ATACMS (RIA) Forţele ruse au capturat un sistem intact de ghidare de la o rachetă...

Zeci de bombe lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei

Zeci de bombe lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei Zeci de bombe de alunecare lansate de ruși au căzut pe teritoriul Rusiei....

Contrabandă record cu țigarete în România, în luna mai: Moldova în vârful topul provenienței mărfii ilegale

Contrabandă record cu țigarete în România, în luna mai: Moldova în vârful topul provenienței mărfii ilegale Piața neagră a țigaretelor, în România, a crescut, în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.