Un șofer de TIR moldovean a fost arestat în Franța

Publicat:

Un șofer de TIR moldovean a fost arestat în Franța

Luni, 8 ianuarie 2023, vameșii din Bourg-en-Bresse au confiscat un camion care transporta șase tone de tutun și toate echipamentele necesare înființării unei adevărate fabrici clandestine de țigări. Un sechestru istoric, potrivit presei din Franța.

Ministrul Economiei și Finanțelor, Bruno Le Maire, a ținut să „felicite”, marțea trecută, vameșii din Bourg-en-Bresse „pentru această captură excepțională”, transmite stiripesurse.ro.


Citeşte şi: Copiii care fac copii! Avocatul poporului ia atitudine – Stiripesurse.md

Potrivit unui comunicat de presă transmis de la Bercy, „este prima dată când toate elementele care intră într-o linie de producție de țigări contrafăcute au fost interceptate în timpul circulației pe teritoriul francez, de la tutun brut până la diferiții precursori folosiți la fabricarea țigărilor și anumite părți care alcătuiesc mașina în sine de fabricat”.

Un șofer de TIR moldovean a fost arestat în Franța

Această acțiune fără precedent îndeplinește și obiectivele planului guvernului francez pentru tutun 2023-2025, care vizează stoparea traficului de țigări. De ani de zile, țigările fac obiectul unui trafic care a crescut în același ritm cu creșterea prețului pachetelor. O inflație dorită de guvernanți în scopul sănătății publice, spune comunicatul guvernamental.

Luni, 8 ianuarie, de dimineață, în așa-numita zonă de odihnă Bresse, situată pe A39, lângă Dommartin-lès-Cuiseaux (Saône-et-Loire), vameșii francezi au decis să verifice vehiculele la întâmplare. „Câțiva șoferi de camion erau în pauză și își parcaseră camioanele. A fost un control din inițiativa agenților, fără nici cea mai mică bănuială sau informație prealabilă”, a explicat Grégory Guiraud, șeful diviziei vamale din Ain.

Practic, „norocul” a fost de partea vameșilor. După ce i-au cerut unui șofer, cetățean moldovean cu pașaport românesc, să deschidă spatele remorcii, agenții vamali au dat peste o primă cutie care conținea mii de filtre de țigări.

„Evident că acest lucru le-a atras atenția și au verificat documentele de transport care nu indicau deloc acest tip de mărfuri. Așa că unul dintre agenții mei s-a strecurat în camion și a găsit o cutie mare cu tutun”, a povestit mai departe Grégory Guiraud.

Un șofer de TIR moldovean a fost arestat în Franța

Ofițerii vamali au dus apoi camionul la un depozit, pentru a efectua un control amănunțit. Astfel, au fost descoperite 75 de cutii conținând fiecare 95 kg de tutun, mai mult de șase tone.

Agenții au confiscat și un palet de plăci de ambalare din pachetele de țigări cu sigla Marlboro Rouge, 120 de role de hârtie pentru interiorul pachetelor, 116 de role de hârtie folosite la crearea cartuşelor, 324 de role de folie de plastic pentru ambalarea cartuşelor, 10 role de ambalaje dedicate pachetelor, 25 de cutii de clei alb şi 742.500 de filtre de ţigări, gata de tăiat, distribuite în 33 de cutii.

De asemenea, vameșii au pus mâna pe un compresor și motoare. Echipamentul necesar pentru a înființa o adevărată „fabrică clandestină” de producere a țigărilor, pachetelor și cartușelor. Țigări contrafăcute, pe care un cumpărător nu le va putea detecta ca atare.

Potrivit șefului diviziei vamale, contrabandiştii nu trebuiau decât să găsească o locație discretă și să instaleze acolo o adevărată linie de producție. „Obișnuiam să confiscăm tutun, dar ceea ce face cazul excepțional este acest echipament și marfa pentru a înființa o fabrică, un fenomen recent în Franța”.

Un șofer de TIR moldovean a fost arestat în Franța

Șoferul, care se deplasa spre nord, nu a oferit niciun răspuns atunci când a fost întrebat unde trebuia să livreze toată marfa. A susținut că a descoperit conținutul camionului său în același timp cu vameșii.

Autotvehiculul de mare tonaj este astăzi parcat la Serviciul de Investigații Financiare Judiciare (SEJF). La rândul său, șoferul a fost plasat în arest preventiv, după deschiderea unei anchete la tribunalul Chalon-sur-Saône.

„Cazul va rămâne în istorie, este un caz excepțional. Este contrabandă foarte profitabilă, știind că un cartuș se vinde între 45 și 60 de euro pe piața neagră”, a mai spus Grégory Guiraud.

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

5 motive pentru care referendumul se face ACUM

5 motive pentru care referendumul se face ACUM Doina Gherman, vicepreședinte al Parlamentului, vicepreședinte al Partidului Acțiune și Solidaritate, a publicat un video în care...

Psihologia din spatele cadourilor: ce ne motivează când facem cadouri

Psihologia din spatele cadourilor: ce ne motivează când facem cadouri Te-ai întrebat vreodată de ce facem cadouri și care este motivația din spatele acestui gest...

Polonia NU trimite în Moldova migranți din Africa. Un nou fals se distribuie în mediul online

Polonia NU trimite în Moldova migranți din Africa. Un nou fals se distribuie în mediul online Polonia NU trimite în Republica Moldova migranți ilegali din...

Ana-Maria a fost condusă pe ultimul drum de zeci de oameni îndureraţi

Ana-Maria a fost condusă pe ultimul drum de zeci de oameni îndureraţi Durea fără margini în localitatea Susleni. Zeci de oameni s-au adunat astăzi să...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.