Un soldat israelian, condamnat la zece zile de închisoare după ce a agresat un militant palestinian

Publicat:

Un soldat israelian a fost condamnat la zece zile de închisoare după ce a agresat un militant palestinian la Hebron, în sudul Cisiordaniei, armata anunţând marţi că nu ar şti să-i “justifice” acţiunile, relatează AFP, potrivit agerpres.   

Altercaţia a avut loc luni, în timp ce Issa Amro, critic virulent al ocupaţiei, colonizării israeliene şi Autorităţii palestiniene, îl însoţea în vizita la Hebron pe Lawrence Wright, unul dintre ziariştii revistei americane New Yorker.


Citește și : Salvatorii din Turcia şi Siria au găsit mai mulţi supravieţuitori; atenţia se îndreaptă către persoanele rămase fără adăpost

O înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare îl arată pe Amro apucat violent de gât de către un soldat, care îl aruncă apoi la pământ şi-l loveşte.

“Eu îi arătam unui jurnalist situaţia din Hebron” şi “soldatului nu i-a plăcut că eu merg cu acest jurnalist şi a încercat să distrugă înregistrările video” filmate în timpul vizitei, iar când “i-am spus că suntem autorizaţi să filmăm, m-a apucat de gât, m-a trântit la pământ şi m-a lovit”, a declarat Amro. “Mi-a fost într-adevăr frică”, adaugă el.

Circa 1.000 de colonişti evrei trăiesc sub înalta protecţie militară israeliană în centrul Hebronului, oraş populat de 200.000 de palestinieni şi scenă a unor frecvente confruntări.

Într-un comunicat publicat luni seara, armata relatase că “un soldat care păzea un post militar la Hebron ceruse unui palestinian care se apropia de post să se îndepărteze”.

“Drept răspuns, palestinianul a început să filmeze şi să-l insulte pe soldat. Confruntarea verbală s-a transformat rapid în confruntare fizică, în cursul căreia soldatul l-a lovit pe palestinian”, se afirmă în text.

Dar “aşa cum arată înregistrarea video, soldatul nu a avut comportamentul la care ne-am fi aşteptat şi nu a urmat codul de conduită” al armatei, a declarat Richard Hecht, purtător de cuvânt al Tzahal.

Soldatul a fost condamnat la zece zile de detenţie într-o închisoare militară şi suspendat din serviciul activ.

Pe contul său de Twitter, Lawrence Wright a declarat că Amro nu-l insultase pe soldat şi îi ceruse “doar să-şi cheme superiorul”.

Citește și : Nikki Haley, fost ambasador american la ONU, şi-a anunţat candidatura la alegerile prezidenţiale din 2024

“Nimic nu justifică violenta agresiune care a urmat”, a adăugat el.

“Nu căutăm să justificăm ceea ce a făcut soldatul”, a declarat marţi un purtător de cuvânt al armatei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.