X

UNESCO anunță două exerciţii de avertizare în caz de tsunami în Oceanul Indian în perioada 4-5 septembrie

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO) a anunţat luni că 24 de ţări care au deschidere la Oceanul Indian vor participa pe 4 şi 5 septembrie la două exerciţii de avertizare în caz de tsunami, pentru a testa sistemele lor locale de alertă şi mecanismele create de autorităţi pentru a face faţă unor astfel de dezastre naturale, informează Xinhua, potrivit agerpres.

Promovând schimburile ştiinţifice şi eforturile depuse pentru implementarea unor sisteme de avertizare în cazul mai multor tipuri de dezastre naturale, UNESCO, în cooperare cu International Oceanographic Commission, a conceput două scenarii care simulează situaţia în care ţările riverane la Oceanul Indian se confruntă cu un risc iminent de tsunami, au declarat reprezentanţii acestei agenţii a ONU.

Citește și : Coaliţia militară care intervine în Yemen sub comandament saudit insistă că raidul împotriva unui autobuz cu copii a fost ”legitim”

Primul test este prevăzut pentru marţi şi vizează un seism cu magnitudinea 9 care s-ar produce în largul coastelor Iranului. Al doilea scenariu, ce vizează un seism cu magnitudinea de 9,3 produs pe coasta vestică a provinciei indoneziene Sumatra de Nord, va fi testat miercuri.

“Aceste exerciţii vor fi o bună oportunitate pentru ţările participante să îşi testeze procedurile operaţionale, canalele de comunicare dintre diverşii protagonişti implicaţi, dar şi gradul de pregătire a populaţiei şi procedurile de evacuare”, se afirmă într-un comunicat dat publicităţii de UNESCO.

Ţările participante, inclusiv Africa de Sud, Comore, India, Indonezia, Oman, Iran, Seychelles şi Sri Lanka, îşi vor testa în acest fel capacitatea echipelor locale de salvare şi intervenţii, conducând exerciţii de evacuare a populaţiei din câteva comunităţi şi şcoli aflate în regiunile costiere.

Citește și : Postul public rus de televiziune a lansat o emisiune săptămânală despre Putin

Tags: avertizareexerciţiiOceanul IndiantsunamiUNESCO
Categorii: Știrile zilei