UNESCO face apel la ‘consolidarea’ cooperării regionale împotriva traficului ilicit de bunuri culturale

Publicat:

UNESCO a făcut apel miercuri, la New Delhi, la o consolidare semnificativă a parteneriatelor internaţionale şi a cooperării regionale împotriva traficului ilicit de bunuri culturale, în timp ce Australia se pregăteşte să restituie Indiei 14 opere de artă, furate sau exportate ilegal, relatează AFP, potrivit agerpres.  

“Există o recunoaştere tot mai mare la nivel global a faptului că bunurile culturale, scoase ilegal din ţara de origine, trebuie restituite”, a declarat pentru AFP Eric Falt, directorul UNESCO pentru Asia de Sud, în cadrul unui seminar la New Delhi dedicat mijloacelor de combatere a traficului de bunuri culturale.


Citește și : Rezoluţia privind statul de drept în Slovenia este un document politic

“Unul dintre instrumentele de care dispunem este Convenţia UNESCO din 1970”, ratificată de 141 de ţări, a reamintit reprezentantul organizaţiei, “însă parteneriatul internaţional şi cooperarea regională trebuie consolidate în mod semnificativ”.

India, una dintre cele mai bogate ţări din lume în ceea ce priveşte moştenirea culturală, a fost victima unui număr mare de furturi şi jafuri de-a lungul anilor.

“Lucrăm mai mult ca oricând pentru a întâmpina restituirea anumitor obiecte (culturale) Indiei”, a mai spus el, şi “fiecare dintre aceste restituiri este importantă”.

Premierul indian Narendra Modi, în timpul ultimei sale vizite în Statele Unite pentru Adunarea Generală a Naţiunilor Unite, a obţinut restituirea a 157 de bunuri culturale care au făcut obiectul comerţului ilicit, a amintit diplomatul.

Din ce în ce mai multe ţări tind, în general, să restituie “voluntar” bunuri culturale, potrivit acestuia.

Australia, care “începe să acorde o mare atenţie provenienţei obiectelor aflate în prezent în colecţiile sale”, este una dintre ele.

Citește și : Rata natalităţii SE PRĂBUŞEŞTE în Italia! Este cea mai mică din ultimii 160 de ani

În acest context, Galeria Naţională a Australiei din Canberra a anunţat în iulie restituirea, în 2022, a 14 bunuri culturale, care au fost furate, obiectul unor jafuri sau exportate ilegal.

Colecţia care urmează să fie restituită constă în mare parte din “obiecte religioase şi culturale”, cu o valoare totală de circa 2,2 milioane de dolari, unele datând din secolul al XII-lea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

Evenimentele Zilei de 7 iulie în Istorie

Evenimentele Zilei de 7 iulie în Istorie  7 iulie este a 188-a zi a calendarului gregorian și a 189-a zi în anii bisecți.   Sărbătorile Zilei de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.