Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

Publicat:

Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a salutat relaxarea odată cu deschiderea oficială a tratativelor de aderare. Un sprijin financiar mai substanțial se va lăsa însă așteptat

Vinerea trecută, Ungaria a împiedicat Uniunea Europeană să aprobe un ajutor financiar destinat Ucrainei, deși liderii UE au convenit să deschidă oficial negocierile de aderare cu Ucraina pentru ca țara să se poată alătura organizației – un important progres pentru Kiev în tentativa de a-și întări sprijinul din partea aliaților, scrie THE NEW YORK TIMES, potrivit stiripesurse.ro.

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că, cu excepția unei singure țări, toate celelalte membre ale UE au aprobat suma de 50 miliarde euro (aproximativ $52 miliarde) ca ajutor financiar în sprijinul Ucrainei.


Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

„Un singur lider nu a fost de acord cu demersul”, a declarat Michel cu ocazia unei neprevăzute conferințe de presă, la 3 noaptea, făcând astfel referire la premierul Ungariei, Viktor Orbán. El a mai spus că, la începutul lunii viitoare, liderii se vor întruni din nou, încercând să se ajungă la un acord unanim pentru ca planul să poată fi pus în aplicare.

Orbán, care în trecut a întârziat o serie de sancțiuni ale UE împotriva Rusiei și care este considerat drept cel mai apropiat aliat al președintelui Vladimir V. Putin din organizație, declarase, joi, că ajutorul trebuie prelungit numai după alegerile europene, programate vara viitoare.

Citeşte şi: Consiliul European prelungește măsurile restrictive împotriva conducerii regiunii transnistrene – Stiripesurse.md

Acordul în privința tratativelor vizând aderarea la UE survin într-un moment considerat crucial pentru președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care tocmai s-a întors dintr-o vizită dificilă în Statele Unite, unde el a pledat pentru acordarea unor fonduri necesitate cu disperare în susținerea războiului său, un fond care este acum blocat de disputele politice din cadrul Congresului.

Deși procesul de aderare la UE va dura ani întregi, anunțul de joi a fost o victorie simbolică, victorie care l-ar irita pe Putin, care a calificat ambițiile europene ale Ucrainei drept o formă de agresiune.

Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

“E o victorie pentru Ucraina. O victorie pentru întreaga Europă. O victorie care îmboldește, inspiră și îmbărbătează”, a declarat Zelenski la aflarea veștii, pe portalul X.

La începutul reuniunii de joi, Orbán declarase că intenționează să voteze împotriva deschiderii oficiale a tratativelor de aderare, el afirmând că Ucraina nu este pregătită, iar aderarea ei va face rău atât organizației, cât și Ungariei.

Dar până la urmă, la insistențele cancelarului Germaniei, Olaf Scholz, Orbán a părăsit practic sala din momentul când ar fi trebuit să se aducă obiecții la deschiderea negocierilor, astfel încât decizia a fost luată, iar el, practic, s-a abținut.

În mod normal, negocierile de aderare la organizație durează zece ani sau chiar mai mult, asta implicând reforme majore în vederea alinierii statului candidat la regulile și la standardele UE. UE a mai aprobat și începerea tratativelor de aderare cu Moldova, o vecină săracă la sud de Ucraina, și ea amenințată de Rusia.

Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

Ucraina este văzută drept un candidat extrem de motivat, iar guvernul său a răspuns cererilor UE în materie de reforme. Dar ea încă mai trebuie să-și restructureze guvernarea și să impună o serie de reguli stricte în economie, în administrație și în sistemul juridic pentru ca, într-o zi, să se califice pentru aderare.

Dacă Orbán continuă să blocheze fondurile, UE va mai putea totuși să creeze un trust împreună cu celelalte 26 de state membre, care, toate, și-au dat aprobarea. Dar demersul ar fi dificil și, o dată în plus, va ilustra exact problemele pe care se bazează și Putin: fisuri în sprijinul organizației față de Ucraina.

O serie de critici afirmă că obiecțiile Ungariei față de deschiderea oficială a tratativelor de aderare xu Ucraina și față de finanțare sunt de înțeles, fiind vorba de un efort al lui Orbán de a smulge de la UE fondurile pentru Ungaria Aceste fonduri au fost înghețate din cauza încălcării unor diverse reglementări ale UE.

UE a deblocat 10 miliarde euro (cca. $11 miliarde) din fondurile înghețate. Comisia Europeană, cea care a avizat deblocarea, a afirmat că a procedat așa din cauză că Ungaria a răspuns unor pretenții vizând reformele juridice. Potrivit oficialilor, momentul ales, în ajunul crucialei reuniuni cu privire la Ucraina, a fost o coincidență.

Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

Criticii au considerat decizia drept o capitulare în fața “șantajului” Ungariei – afirmație pe care însă Orbán a respins-o. “Nu suntem aici ca să facem afaceri”, a spus el. “Nu este o tranzacție. Nu e vorba de o înțelegere. Reprezentăm niște abordări și niște principii”.

“Ungaria nu leagă vreo problemă de-a sa de niciuna dintre problemele Ucrainei sau de alte probleme”, a mai adăugat el.

Totuși, dând din nou de înțeles că va continua să pună bețe în roate înaintării Ucrainei spre UE, Orbán a calificat deschiderea oficială a negocierilor drept o “decizie proastă”. Pe portalul X, Balazs Orbán, unul dintre cei mai apropiați consilieri ai săi, care nu este însă rudă cu premierul, a dat de înțeles că, în decursul negocierilor, Ungaria va avea multe ocazii să perturbe tratativele de aderare a Ucrainei.

Cum anul se apropie de sfârșit, atât asupra Statelor Unite, cât și asupra Uniunii Europene, presiunile sunt în creștere în vederea sporirii ajutorului destinat Ucrainei, și asta, în pofida unor curente contrare venite din partea unor minorități cu forță.

Avertismentele s-au înmulțit în privința importanței ajutorului, un asemenea avertisment venind din partea lui Jake Sullivan, consilierul american pentru securitate națională, care, miercuri, a spus: „Nu cred că exagerez dacă  spun că, practic, miza este de fapt securitatea Europei, existând astfel riscul ca americanii – bărbați și femei – să facă față unui alt mare război în Europa, cum de altfel am mai avut înainte, dacă cu cooperăm cu Ucraina ca să blocăm Rusia”.

Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

Olaf Scholz, cancelarul german, și-a reiterat promisiunea de a dubla ajutorul acordat Ucrainei, astfel încât, anul viitor, acesta să ajungă la $9 miliarde.

„Putin este încă hotărât să îngenuncheze Ucraina prin forță militară”, a declarat el în fața parlamentului german. ”Iar el continuă să slăbească sprijinul internațional față de Ucraina. Din nefericire, nimeni nu poate nega că aceste calcule ar putea da rezultat”.

„Chiar dacă Statele Unite întorc spatele Ucrainei – dacă, de exemplu, fostul președinte Donald Trump va reveni în funcție – Europa nu-și poate permite un asemenea lux”, a declarat Nathalie Tucci, directorul Institutului pentru Relații Internaționale din Italia.

„Nu putem spune: ‚Ne-am plictisit. Rusia, te rugăm, mai ia o bucățică”, a spus ea. „Nu-i văd pe europeni renunțând să mai ajute Ucraina, chiar dacă ajutorul nostru nu e suficient”.

„Cum americanii se îndreaptă spre niște alegeri dificile, Europa trebuie să dețină Ucraina, în loc să aibă sentimentul că participă la o operațiune americană”, a declarat Ulrich Speck, un analist german.

Ungaria a blocat ajutorul acordat Ucrainei după ce UE i-a deschis acesteia calea spre aderare

„Europa trebuie să-și asume responsabilitatea”, a spus el. „Statele Unite n-or să mai facă totul”.

Joi seara, locuitorii din Kiev au salutat cu un oftat de ușurare anunțul începerii tratativelor de aderare, calificându-l drept o veste bună într-o perioadă altminteri neagră pentru țară.

„E un semn că nu suntem lăsați pe dinafară”, a declarat Victoria Titova, 30 de ani, pe o stradă înzăpezită din Kiev. „Înseamnă că țara asta mai are încă un viitor”.

Mulți ucraineni consideră integrarea în organizație drept singura cale de a obține niște garanții de sprijin împotriva agresiunii Rusiei.

„Numai UE ne poate proteja”, afirmă Slava Kosenko, 37 de ani. „E singura noastră șansă”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Cu ce l-a ‘sedus’ românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății

Cu ce l-a 'sedus' românca Iasmina Hill pe milionarul american care administrează Statuia Libertății Povestea de dragoste dintre timişoreanca Iasmina Hill (fostă Milutinovoci) şi milionarul...

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american

Compania rusească Kaspersky îşi mută operaţiunile din SUA, din cauza unei decizii a guvernului american După ce administraţia Biden a anunţat că interzice vânzarea şi...

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt

Sonda spaţială RAMSES va întâlni un asteroid care va trece aproape de Pamânt Sonda spaţială europeană RAMSES se va întâlni cu un asteroid, Apophis, care...

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol

Oraşul spaniol Valencia închide trei plaje afectate de o deversare de petrol Consiliul municipal al oraşului spaniol Valencia a închis marţi trei plaje la Marea...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.