Uniunea Europeană cere abrogarea legii chineze privind securitatea Hong Kongului

Publicat:

Uniunea Europeană a cerut joi abrogarea legii chineze privind securitatea Hong Kongului şi autorităţilor din fosta colonie britanică să ”se abţină de la aplicarea” actului normativ în cauză, transmite AFP, potrivit agerpres.  

”UE sprijină recomandările Comitetului ONU pentru Drepturile Omului, în particular aceea de a abroga legea privind securitatea naţională (NSL) şi legea privind nesupunerea civică şi de a se abţine, cu termen imediat, de la aplicarea lor”, a declarat Nabila Massrali, purtătoare de cuvânt a şefului diplomaţiei europene Josep Borrell.


Citește și : Tancurile petroliere second-hand sunt la mare căutare din cauza războiului din Ucraina

Legea privind securitatea naţională a fost impusă de Beijing fostei colonii britanice în anul 2020 pentru a pune capăt amplelor şi uneori violentelor manifestaţii pro-democraţie.

De la intrarea în vigoare a legii, opoziţia din Hong Kong a făcut obiectul unei campanii dure de reprimare.

”UE îşi exprimă încă o dată îngrijorarea gravă faţă de încălcarea crescândă a drepturilor civile şi politice, precum libertatea de exprimare, libertatea presei, pluralismul politic şi libertatea de asociere în Hong Kong. Autorităţile din Hong Kong trebuie să vegheze ca reprezentanţii organizaţiilor societăţii civile să nu fie nici inculpaţi, nici intimidaţi ca urmare a angajamentului lor pe lângă organizaţii internaţionale. Orice act de intimidare şi de represalii este condamnat ferm”, a insistat purtătoarea de cuvânt europeană.

Citește și : Consiliul de Securitate al ONU condamnă executarea a patru militanţi ai opoziţiei în Myanmar

Ea a amintit că declaraţia comună sino-britanică îi garantează Hong Kongului un grad de autonomie ridicat ”cel puţin până în 2047”.

Hong Kongul a fost retrocedat Chinei de către Regatul Unit în 1997. Beijingul a garantat atunci un grad ridicat de autonomie pentru fosta colonie, inclusiv libertatea de exprimare, în cadrul unui aranjament cunoscut drept “o ţară, două sisteme”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.