Unul dintre liderii opoziției sârbe a rămas parțial paralizat după ce ar fi fost bătut de serviciile secrete

Publicat:

Unul dintre liderii opoziției sârbe a rămas parțial paralizat după ce ar fi fost bătut de serviciile secrete

Într-o agresiune care a alimentat temerile cu privire la viitorul democrației în țară, familia lui Nikola Sandulović spune că acesta a fost luat de acasă la 3 ianuarie după ce și-a cerut scuze pentru crimele comise de sârbi împotriva etnicilor albanezi în timpul războiului de independență din Kosovo din 1988 și 1989.

Miercuri, după prima vizită a familiei permisă timp de cinci zile, fiica lui Sandulović, Karla, a cerut ca tatăl său să fie transferat într-un spital civil de la unitatea militară din Belgrad în care era deținut.


“Comunică, dar este complet paralizat pe partea dreaptă; se află într-un scaun cu rotile și are o stare de sănătate foarte, foarte proastă”, a spus ea într-o declarație emisă prin intermediul lui Michael Polak, avocat în Marea Britanie și director al organizației Justice Abroad, care acționează în numele politicianului.

Familia crede că Sandulović, liderul Partidului Republican Sârb și critic constant al Partidului Progresist Sârb (SNS), aflat la putere, ar fi putut fi, de asemenea, „otrăvit”, a adăugat ea. Avocații au declarat că nu pot verifica nimic despre starea de sănătate a lui Sandulović sau despre atac până când nu îl vor duce într-o instituție civilă cu acces deplin la medici și avocați.

Polak a depus o cerere urgentă la Comitetul ONU împotriva torturii, solicitând în mod oficial o astfel de măsură. El a declarat că Sandulović a fost „capturat de serviciile de informații sârbe, apoi reținut în mod arbitrar și torturat”.

Guvernul sârb a fost contactat pentru comentarii.

Sandulović a fost aspru criticat în presa de stat după ce a postat un videoclip de anul trecut în care vizita mormântul lui Adem Jashari, fondator al Armatei de Eliberare a Kosovo, care a fost ucis de poliția sârbă în 1998 împreună cu 57 de membri ai familiei sale în timpul războiului de independență din Kosovo.

La momentul gestului său, în februarie 2023, Sandulović și-a cerut scuze pentru aceste decese. El a postat videoclipul împreună cu alte scuze în ultimele două săptămâni, ceea ce a provocat critici din partea unor mass-media locale.

„Sunt singurul politician din Serbia care a venit să își prezinte omagiile victimelor albaneze nevinovate, familia Jašari, la Prekazi. Mi-am cerut scuze și am cerut iertare în numele sârbilor care nu au comis acest lucru”, a scris Sandulović pe X, pe 2 ianuarie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală

În primele două zile de la admitere, peste 2 700 cereri au fost depuse în liceele din Capitală Peste 2.700 de cereri au fost depuse...

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie

România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1 iulie România a început să exporte gaze naturale în Ucraina de la 1...

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.