Unul dintre principalii lideri şiiţi ai Iranului respinge recurgerea la violenţă pentru a impune vălul femeilor

Publicat:

Unul dintre principalii lideri şiiţi ai Iranului a respins recurgerea la violenţă pentru a impune vălul femeilor, pe fondul mişcării de contestare declanşate de moartea tinerei Mahsa Amini, informează vineri AFP, potrivit agerpres.  

Iranul este zguduit de manifestaţii după moartea, pe 16 septembrie, a acestei tinere kurde iraniene de 22 de ani, arestată la Teheran de poliţia moravurilor care îi reproşa că a încălcat codul vestimentar strict ce impune femeilor să poarte văl în public.


Citește și : China anunţă o scădere cu 80% a numărului zilnic de decese asociate COVID-19

Marele ayatollah Naser Makarem Shirazi a declarat că “nu consideră că violenţa şi presiunea sunt eficace în problema hijabului”, a transmis agenţia de presă Irna joi seara.

Shirazi, un important Marja (“referinţă religioasă” pentru credincioşii şiiţi, n.r.) cunoscut pentru poziţiile sale conservatoare, a făcut această declaraţie în timpul unei întâlniri cu ministrul iranian al culturii, Mohammad-Mehdi Esmaili, în oraşul sfânt Qom, în centrul Iranului.

“Preşedintele şi miniştrii trebuie să ştie că sunt într-o situaţie dificilă. Este adevărat că inamicul este foarte activ, însă nu suntem într-un impas”, a declarat Marele ayatollah Naser Makarem Shirazi.

Citește și : Facebook şi Instagram îşi redeshid ‘porţile’ pentru Donald Trump

Miercuri, şi ministrul iranian al turismului Ezzatollah Zarghami a îndemnat la o mai mare toleranţă în ceea ce priveşte portul vălului în spaţiul public.

Pe 10 ianuarie, Autoritatea judiciară a Iranului a declarat dimpotrivă că vrea să fie aplicată din nou o lege ce prevede sancţiuni severe, precum exilul, pentru persoanele care nu respectă obligaţia de a purta văl în public.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.