Uraganul Fiona a atins uscatul în provincia Noua Scoţie din Canada

Publicat:

Puternica furtună post-tropicală Fiona s-a abătut sâmbătă asupra provinciei Noua Scoţie din estul Canadei cu vânturi care au forţa celor dezvoltate de un uragan, la aproape o săptămână după ce a devastat mai multe insule din Marea Caraibilor, infomează Reuters, potrivit agerpres

Centrul Naţional pentru Uragane din Statele Unite (NHR) a anunţat că centrul uraganului Fiona, retrogradat în categoria cicloanelor post-tropicale, a străbătut estul provinciei Nova Scotia, unde a adus vânturi puternice şi ploi abundente.


Citește și : OMS este îngrijorată cu privire la declinul testărilor Covid

Uraganul Fiona a slăbit în intensitate pe măsură ce a părăsit zona Mării Caraibilor şi s-a îndreptat spre nord. Sâmbătă dimineaţă, la ora 09:00 GMT, Fiona se afla la circa 255 de kilometri nord-est de oraşul Halifax, cu vânturi de 150 de km/h şi deplasându-se spre nord cu o viteză medie de 43 de km/h, a precizat NHC.

Meteorologii nord-americani au prognozat vânturi puternice, valuri de furtună foarte înalte şi ploi abundente. Deşi a fost prognozată şi o slăbire treptată în intensitate în următoarele două zile, Fiona va genera în continuare vânturi de intensitatea celor dezvoltate de un uragan până sâmbătă după-amiază.

La începutul acestei săptămâni, uraganul Fiona a devastat mai multe insule din Marea Caraibilor, omorând cel puţin opt persoane şi doborând reţeaua de electricitate care îi deservea pe toţi cei 3,3 milioane de locuitori din Puerto Rico. Aproape 1 milion de persoane sunt în continuare private de electricitate în Puerto Rico la cinci zile după trecerea acestui uragan.

Justin Trudeau, prim-ministrul Canadei, şi-a amânat plecarea de sâmbătă spre Japonia, unde urmează să asiste la funeraliile fostului premier nipon Shinzo Abe, pentru a putea să sprijine reacţiile guvernului canadian în timpul acestei situaţii de urgenţă, a anunţat pe Twitter secretarul pentru presă de la Ottawa, Cecely Roy.

O alertă de uragan a intrat în vigoare în Canada pentru partea centrală a provinciei Nova Scotia şi pentru Insula Prince Edward, unde locuiesc peste 150.000 de persoane, precum şi pentru regiuni din provincia Newfoundland, a anunţat NHC.

Ian Hubbard, meteorolog la Centrul Canadian pentru Uragane, a declarat vineri că efectele generate de furtuna post-tropicală Fiona vor fi resimţite pe suprafeţe extinse.

Meteorologii canadieni au anunţat că valurile de pe ţărmul estic al provinciei Nova Scotia au atins înălţimi de 10 metri în noaptea de vineri spre sâmbătă. Alerte de inundaţii severe şi valuri extrem de periculoase au fost emise în Nova Scotia şi Insula Prince Edward, iar locuitorii din zonele de coastă au fost sfătuiţi să îşi evacueze locuinţele.

Furtuna Fiona ar putea fi mai periculoasă decât două uragane care au devastat Canada în perioada recentă, Juan, în 2003, şi Dorian, în 2019, a avertizat meteorologul Bob Robichaud de la Centrul Canadian pentru Uragane.

Principalele două companii aeriene din ţară, Air Canada şi WestJet Airlines, şi-au suspendat zborurile regionale începând de vineri seară.

Citește și : Rusia nu mai are unde să depoziteze o recoltă istorică de grâu

După Fiona, în Marea Caraibilor s-a format o altă furtună tropicală, Ian, care urmează să crească în intensitate şi să devină uragan în noaptea de sâmbătă spre duminică. NHC a anunţat că o alertă de uragan a fost emisă pentru Insulele Cayman.

Traiectoria prognozată pentru uraganul Ian va atinge sudul insulei Jamaica, partea vestică a Cubei şi coastele statului american Florida la începutul săptămânii viitoare.

Guvernatorul din Florida, Ron DeSantis, a declarat stare de urgenţă vineri, eliberând în avans fonduri federale pentru serviciile de urgenţă înainte de sosirea acestui uragan.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Câte locuri bugetare oferă statul în școlile profesionale, colegii și centre de excelență

Câte locuri bugetare oferă statul în școlile profesionale, colegii și centre de excelență A fost aprobat planul de admitere pentru anul de studii 2023-2024 în...

Subvenții mai accesibile pentru agricultori

Subvenții mai accesibile pentru agricultori Guvernul propune condiții de subvenționare mai avantajoase pentru agricultori. Un set de înlesniri privind subvenționarea în agricultură și mediul rural...

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive

Moldova este ţinta a sute de atacuri cibernetice, iar pagubele sunt masive În doar jumătate de an, instituția responsabilă de securitatea cibernetică a R. Moldova...

Interpol Moldova va avea în frunte un șef interimar

Interpol Moldova va avea în frunte un șef interimar În fruntea Biroului Interpol Moldova urmează să fie numit un șef interimar după ce Viorel Țentiu,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.