Ursula von der Leyen îşi recompune Comisia, după demisia lui Frans Timmermans

Publicat:

Ursula von der Leyen îşi recompune Comisia, după demisia lui Frans Timmermans

Frans Timmermans a demisionat din Comisia Europeană pentru a face campanie în alegerile legislative pentru coaliţia sa în Ţările de Jos. Portofoliul Pactului verde este prelut de slovacul Maros Sefcovic. Margrethe Vestager ar putea lua un concediu fără plată pentru a candida la preşedinţia BEI.

Citeşte şi: Putin nu uită şi nu iartă! Avionul în care se afla Prigojin S-A PRĂBUŞIT în Rusia! – Stiripesurse.md

Nominalizat marţi seara candidat al coaliţiei laburiştilor şi verzilor neerlandezi la alegerile legislative din noiembrie, Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, a demisionat din executivul european. Chiar dacă nu reuşeşte să-l înlocuiască pe Mark Rutte ca prim-ministru, el va rămâne parlamentar la Haga mai curând decât să se întoarcă la Bruxelles, scrie LES ECHOS, potrivit RADOR.

Guvernul actual al Ţărilor de Jos va propune repede un candidat sau o candidată pentru a-l înlocui. Persoana reţinută de Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei, va trebui aproată de Parlamentul European în toamnă.


Socialist

Rolul de vicepreşedinte exectiv însărcinat cu Green Deal  îi revine acum slovacului Maros Sefcovic, astăzi la afaceri interinstituţionale. Era nevoie în acest post de un alt membru al familiei socialiste, deoarece cei trei vicepreşedinţi  executivi reprezintă fiecare unul din partidele a ceea ce se numeşte “coaliţia Von der Leyen” (socialişti, centrişti, conservatori).

Ursula von der Leyen îşi recompune Comisia, după demisia lui Frans Timmermans

Până la numirea efectivă a noului comisar neerlandez, Acţiunea climatică va fi tot responsabilitatea lui Maros Sefcovic, fiind apoi atribuită altcuiva. COP28 va începe la sfârşitul lui noiembrie în Dubai.

Crispare pe mediu

Maros Sefcovic va avea multe de făcut pentru a susţiune textele de mediu aflate în aşteptare în maşina legislativă şi să se ocupe de noile legislaţii programate pentru toamnă. UE trece printr-un moment de crispare în jurul politicilor verzi. O parte a conservatorilor europeni, îngrijoraţi văzând crescâd mişcarile de protest în mediul rural (în special în Ţările de Jos), repun în discuţie meritele legilor aflate la răscrucea dintre mediu şi agricultură. În iulie, au reuşit să îndulcească considerabil un text referitor la refacerea naturii, în Parlamentul European.

Concediu fără plată

Se anunţă alte schimbări. Peste câteva zile, Margrethe Vestager, şi ea vicepreşedinte executiv cu portofolioul strategic al concurenţei, ar putea pleca în concediu fără plată. Daneza candidează la preşedinţia Băncii Eropene de Investiţi (BEI), asigurată pâna pe 31 decembrie de germanul Werner Hoyer.

Ursula von der Leyen îşi recompune Comisia, după demisia lui Frans Timmermans

Banca statelor membre, cu sediul la Luxembourg, ar urma să publice săptămâna viitoare lista oficială a candidaţilor validaţi de comisia sa consultativă a nominalizărilor. Competenţele Margrethei Vestager (Ajutoare de stat, cocentrări…) ar trebui transferate unui comisar actual pe perioada absenţei ei.

Dacă nu obţine postul dorit, Margrethe Vestager ar trebui să revină la Comisie până la sfârşitul mandatului său. Considerată o candidată foarte puternică, chiar favorită până în vară, daneza îi face acum concurenţă redutabilei Nadia Calvino, ministru de finanţe al lui Pedro Sanchez .

O nouă comisar bulgară

Un alt comisar a părăsit deja executivul european. Bulgăroaica Mariya Gabriel s-a întors în primăvară în politica naţională. Ea este astăzi ministru al afacerilor externe la Sofia şi urmează să devină prim-ministru în 2024 în virtutea acordului coaliţiei. Însărcinată cu inovaţia şi cercetarea, ea considera că nu îi erau folosite suficient competenţele. Ea urmează să fie înlocuită de Iliana Ivanova.

Dacă vreodată Mariya Gabriel preia conducerea guvernului anul viitor şi Frans Timmermans se instalează în “Torentje” /biroul prim-ministrului/, vor fi amândoi în Cosiliul Euroepan care ca trebui să numească viitorul sau viitoarea preşedinte al Comisiei. Ursula von der Leyen nu a anunţat oficial care îi sunt intenţiile, dar se estimează la Bruxelles că va dori un al doilea mandat.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen Lituanianul Andrius Kubilius este candidatul oficial pentru...

Hotărâre a Curții de Justiție a UE privind modificarea actelor de identitate ale persoanelor transgender în România

Hotărâre a Curții de Justiție a UE privind modificarea actelor de identitate ale persoanelor transgender în România Curtea de Justiție a Uniunii Europene a hotărât,...

Cum a votat România în cazul tarifelor pentru maşinile electrice din China

Cum a votat România în cazul tarifelor pentru maşinile electrice din China Comisia Europeană a anunţat vineri că are suficient sprijin din partea membrilor UE...

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE

Emmanuel Macron lansează un avertisment dur cu privire la viitorul economic al UE Președintele francez Emmanuel Macron a lansat un avertisment dur cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.