Vaccinul rusesc ARUNCĂ-N AER guvernul slovac! Încă un ministru important pleacă din cabinetul lui Igor Matovic

Publicat:

Ministrul de externe slovac, Ivan Korcok, a demisionat miercuri pe fondul crizei în care a intrat guvernul de coaliţie de patru partide condus de Igor Matovic, transmite Reuters, potrivit agerpres., citând un anunţ făcut de formaţiunea lui Korcok.

Ivan Korcok este al şaselea ministru care părăseşte executivul de la izbucnirea unei dispute în coaliţie la începutul lunii.


Citeşte şi: Coreea de Nord a lansat două rachete, o primă provocare pentru Biden

Ea a fost declanşată de decizia lui Matovic de a trece peste opoziţia partenerilor de coaliţie şi de comanda vaccinul rusesc Sputnik V, neautorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).

Criza politică loveşte Slovacia într-un moment în care aceasta iese lent din cel mai grav val de epidemie de până acum, care a umplut spitalele şi a plasat ţara pe harta celor mai afectate din Europa în ultimele săptămâni.

Ivan Korcok fusese numit în guvern de Partidul Libertate şi Solidaritate (SaS, de extremă dreapta), care pretinde formarea unui nou executiv din aceleaşi partide, dar cu un alt prim-ministru.

SaS şi o altă formaţiune din coaliţie, Za Ludi, au cerut luni demisia lui Matovic după un an de guvernare tumultuoasă, marcată de conflicte între premier – un militant anticorupţie a cărui mişcare OLANO a câştigat suprinzător alegerile de anul trecut – şi partenerii săi.

Preşedinta Slovaciei, Zuzana Caputova, s-a alăturat marţi apelurilor în favoarea demisiei lui Matovic şi a formării unui nou guvern de către aceleaşi partide pentru a scoate ţara din criza sanitară.

Matovic însuşi s-a declarat duminică dispus să demisioneze, dar a prezentat o serie de condiţii, printre care un loc în guvern pentru sine, dar nu şi pentru principalul său rival, Richard Sulik, liderul SaS.

Ministrul apărării Jaroslav Nad (OLANO) a spus că actualul ministru al finanţelor, Eduard Heger, ar putea deveni premier dacă se va conveni formarea unui nou executiv.

Partidele aflate la guvernare dispun împreună de o majoritate solidă în parlament şi s-au pronunţat toate împotriva convocării de alegeri anticipate.

Citeşte şi: Un francez face 20 de ani de închisoare pentru UCIDEREA unei prostituate românce

Slovacia a primit 200.000 de doze de vaccin Sputnik V, dar nu a început încă administrarea lor, aşteptând ca testarea lotului să se încheie în această săptămână.

Slovacia ar deveni a doua ţară din Uniunea Europeană, după Ungaria, care vaccinează cu un produs neautorizat de Agenţia Europeană a Medicamentului. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații

6 iulie, Ziua Mondială a Sărutului: curiozități și semnificații Ziua internaţională a sărutului este celebrată, anual, la 6 iulie. A apărut în 2006, în Marea...

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia

A amenințat o bătrână cu furculița. O moldoveancă a fost condamnată în Italia O moldoveanc a fost condamnată în Italia fiind acuzată de faptul că...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.