Vadim Ceban: Poporul din Moldova e dezbinat și tinerii au un aport mai mare la migrarea din țară

Publicat:

Președintele MoldovaGaz, Vadim Ceban, a scris într-un nou editorial despre cultura și problemele sociale din Republica Moldova. Vadim Ceban accentuează că poporul din Moldova e dezbinat și că tinerii au un aport mai mare la migrarea din țară.

„Tot mai mult cred că ne-am rătăcit.


Cu mai mulți ani în urmă am renunțat la niște valori și principii de-ale părinților și buneilor, care îi ajutau pe dânșii să se înțeleagă și să se ajute. Am considerat învechită cultura lor socială și nepotrivită pentru timpurile noastre.

Citeşte şi: Un ofițer de investigații a fost prins cu mită

Dar nu am construit o altă cultură socială. Vidul de cultură l-am umplut cu indecență și indiferență.

Așa și trăim: tot mai mult în minciună și dezmăț, decât omenește.

Se răspândesc niște deprinderi sociale periculoase – să vorbim mult și foarte puțin să răspundem de cele spuse; să cerem mult și să oferim puțin; să consumăm tone de minciuni și să judecăm alți oameni. Și nu vrem să învățăm și să gândim.

Mihail Jvanetski a spus: „Când nu ai creier, oriunde nu mergi – mergi înainte. Când nu ai creier, te miști mai mult – pentru că îți trebuie și încolo, și încoace. Când nu ai creier – nu știi unde-ți trebuie, de asta îți trebuie peste tot.”

Tot Jvanetski a spus că nu poți avea suflet, dacă nu ai creier.

Sufletul înseamnă gânduri, idei, valori – or astea pot exista numai în creier. Creierul e cuibul sufletului.

Și dacă gândurile, ideile și valorile sunt răutăcioase și agresive, egoiste și mincinoase – atunci sufletul nu are cum fi altfel.

Azi poporul Republicii Moldova e dezbinat. Oamenii nu se cred reciproc, nu se respectă și nu se ajută. Majoritatea moldovenilor nu cred în Moldova și în viitorul ei.

Tinerii și adolescenții nu visează să trăiască în Moldova, ei visează să plece.

Tot mai mulți moldoveni maturi își fac planuri să plece, și în curând vor munci pentru dezvoltarea altor țări.

De fiecare dată când merg la părinți, observ cu tristețe că Moldova îmbătrânește și se depopulează.

Avem nevoie de o schimbare internă.

O țară e puternică e atunci când oamenii își leagă viitorul de ea.

Trebuie să ne unim și să muncim împreună la proiecte, pe care le acceptăm cu toții; pentru a construi un viitor mai bun generațiilor următoare și ca să lăsăm copiilor noștri o moștenire mai bună.

Citeşte şi: Aleșii locali sunt obligați să depună declarații de avere

Un popor mai unit. O economie mai dezvoltată și mai competitivă. O țară cu mai puține datorii publice și mai multe oportunități de realizare personală.

Avem nevoie de idei care ne unesc și ne fac să simțim că avem nevoie unii de alții”, a scris Vadim Ceban în editorialul său publicat pe rețelele de socializare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată ‘deplorabilă’ de republicani

O statuie a lui Trump dezbrăcat, considerată 'deplorabilă' de republicani O marionetă de 13 metri înălţime cu chipul unui Donald Trump complet dezbrăcat a fost...

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro

Operă de artă cu stema Țării Românești, scoasă la licitație la Barcelona. Cumpărătorul este un cetățean român și a plătit 500.000 de euro Un cetățean...

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova

5 to go investește peste 1 milion de euro pentru a putea deschide 50 de cafenele în Republica Moldova Radu Savopol, cofondatorul rețelei de cafenele...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.