X

Val de reacţii internaţionale după moartea lui Navalnîi

Val de reacţii internaţionale după moartea lui Navalnîi

Direcţia Investigaţii a Districtului Autonom Iamalo-Neneţk din cadrul Serviciului Federal al Penitenciarelor din Rusia a început o anchetă cu privire la decesul opozantului rus Alexei Navalnîi, anunţă instituţia pe site-ul său. În paralel, lumea Occidentală condamnă Kremlinul pentru decesul opozantului rus, scrie stiripesurse.ro.

Navalnîi a plătit cu viaţa pentru opoziţia la un “sistem de opresiune” (ministrul de externe francez)

Liderul de opoziţie rus Aleksei Navalnîi a plătit cu viaţa pentru “rezistenţa în faţa unui sistem de opresiune”, a declarat, vineri, ministrul de externe francez Stephane Sejourne, reacţionând la decesul cunoscutului activist politic rus. Anterior, Serviciul Penitenciarelor din regiunea rusă Iamalo Neneţk a confirmat moartea lui Navalnîi. “Moartea sa, într-o colonie penală, ne reaminteşte de realitatea regimului lui Vladimir Putin”, a spus Sejourne.

Navalnîi a fost “ucis brutal de Kremlin” (preşedintele Letoniei)

Preşedintele Letoniei, Edgars Rinkevics, a scris vineri pe platforma de socializare online X că liderul de opoziţie rus Aleksei Navalnîi a fost “ucis brutal de Kremlin”. “Oricare aţi gândi despre Navalnîi ca politician, el a fost pur şi simplu ucis brutal de Kremlin. Aceasta este o realitate şi este ceva ce trebuie să ştim despre adevărata natură a regimului actual din Rusia. Condoleanţe famililiei şi prietenilor”, a subliniat preşedintele leton.

Citeşte şi: Un fost informator al FBI a fost inculpat pentru că a minţit în legătură cu fiul lui Biden – Stiripesurse.md

Uniunea Europeană consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru moartea principalului opozant rus Alexei Navalnîi. Declarația a fost făcută de președintele Consiliului European, Charles Michel.

„Alexei Navalnîi a luptat pentru valorile libertății și democrației. Pentru idealurile sale, a făcut sacrificiul suprem. UE consideră că regimul rus este singurul responsabil pentru această moarte tragică.

Transmit cele mai profunde condoleanțe familiei sale. Și celor care luptă pentru democrație în întreaga lume în cele mai întunecate condiții. Luptătorii mor. Dar lupta pentru libertate nu se termină niciodată”, a scris Michel pe contul său de X.

Preşedintelui rus Vladimir Putin ”îi este frică de orice concurenţă” şi nu înţelege decât ”forţa”, denunţă vineri şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene Andrii Iermak, după anunţarea morţii în închisoare a opozantului rus Aleksei navalnîi, relatează AFP.

”Putin este răul absolut, care se teme de orice concurenţă. Viaţa ruşilor nu înseamnă nimic pentru el”, denunţă pe Telegram Iermak.

”Nu pot să existe negocieri cu el. Singurul limbaj pe care-l înţelege este cel al forţei”, adaugă el.

Un eurodeputat român cere Parlamentului European să declare o zi de doliu pentru victimele regimului Putin

Eurodeputatul român Nicu Ştefănuţă, vicepreşedinte al grupului Verzilor, a cerut Parlamentului European să declare o zi de doliu pentru victimele regimului lui Vladimir Putin în Rusia şi peste hotare.

“Navalnîi nu mai este, a murit în închisoare. Fac apel la toţi membrii Parlamentului European să sprijine organizarea unei zile europene de doliu pentru victimele regimului Putin în Rusia şi în afara ei”, a postat Ştefănuţă pe X.

Eurodeputatul român a precizat că este sprijinit în acest demers de grupul Verzilor. “Cinste acestui erou, ruşine eternă regimului Putin, acoliţilor şi susţinătorilor lui, inclusiv din ţara noastră”, a mai menţionat eurodeputatul în comunicat.

Casa Albă: ”În cazul în care se confirmă, este o tragedie teribilă”

Moartea opozantului rus Aleksei Navalnîi, ”în cazul în care se confirmată, este o teribilă tragedie”, apreciază vineri, într-un interviu acordat postului NPR, consilierul în probleme de securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, relatează AFP.

”Având în vedere lunga şi sordida tendinţă a Guvernului rus de a le face rău opozanţilor săi, întrebări evidente se pun cu privire la ceea ce tocmai s-a întâmplat”, denunţă el.

Statele Unite încearcă să confirme această informaţie cu privire la moartea lui Aleksei Navalnîi, după care va ”decide drumul de urmat”, avertizează Sullivan.

Jens Stoltenberg, reacţie furibundă: Rusia trebuie să răspundă la toate întrebările

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat vineri că este “profund întristat și tulburat” de moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat “profund întristat și tulburat” de informațiile privind moartea liderului opoziției ruse Alexei Navalnîi, relatează Reuters.

“Trebuie să stabilim toate faptele, iar Rusia trebuie să ră spundă la toate întrebările privind circumstanțele morții sale”, a declarat Stoltenberg.

Secretarul general al NATO consideră că e nevoie să fie lămurite imediat cauzele morții lui Navalnîi. Disidentul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare, a anunțat vineri Serviciului Federal de Penitenciare din Rusia.

Scholz, ”foarte întristat” de moartea lui Navalnîi, care şi-a ”plătit curajul cu viaţa”

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, mort vineri într-o închisoare în Arctica, unde ispăşea 19 ani de detenţie, şi-a ”plătit curajul cu viaţa”, deplânge vineri cancelarul german Olaf Scholz, care se declară ”foarte întristat” de această moarte, relatează AFP.

”Celui care se angajează pentru democraţie trebuie să-i fie frică pentru viaţa sa, iar de aceea noi suntem cu toţii foarte trişti”, declară Olaf Scholz, la Berlin, într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Roberta Metsola: Lumea a pierdut un luptător

Președinta Parlamentului European a venit cu o reacție, pe Facebook, după decesul lui Alexei Navalnâi. Roberta Metsola a menționat că este îngrozită de moartea opozantului rus. „Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea”, a spus Roberta Metsola.

Lumea a pierdut un luptător al cărui curaj va răsuna de-a lungul generațiilor. Sunt îngrozită de moartea laureatului Premiului Saharov Alexei Navalnâi. Rusia i-a luat libertatea și viața, dar nu și demnitatea. Lupta lui pentru democrație continuă. Gândurile noastre se îndreaptă către soția și copiii lui”, a scris președinta Parlamentului European pe Facebook.

Sunak deplânge ”imensa tragedie” a morţii lui Navalnîi pentru poporul rus

Premierul britanic Rishi Sunak deplânge vineri ”imensa tragedie” pe care o reprezintă pentru poporul rus moartea opozantului Aleksei Navalnîi şi aduce un omagiu ”curajului” ”celui mai aprig apărător al democraţiei” în Rusia.

”Este o veste teribilă. Cel mai aprig apărător al democraţiei în Rusia, Aleksei Navalnîi, a dat dovadă de un incredibil curaj toată viaţa sa. Mă gândesc la soţia sa şi la poporul rus, pentru care este o imensă tragedie”, anunţă pe X şeful Guvernului de la Londra.

Zelenski: ‘Lui Putin nu-i pasă cine moare’

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a aflat despre moartea opozantului rus în timp ce era la o conferință de presă împreună cu cancelarul german Olaf Scholz.

“Tocmai s-a aflat că Alexei Navalnîi a murit într-o închisoare din Rusia. Se pare că a fost ucis de Putin, la fel ca alte mii de oameni torturați, torturați din cauza acestei singure creaturi.

Lui Putin nu-i pasă cine moare, atâta timp cât își păstrează poziția”, a declarat președintele ucrainean.

Opozantul rus Alexei Navalnîi a murit în închisoare. Anunțul a fost făcut de Departamentul Serviciului Federal de Penitenciare pentru Regiunea Autonomă Yamal-Nenets. Navalnîi s-ar fi simțit rău după o plimbare și și-a pierdut cunoștința. Medicii l-au declarat mort.

„Au fost efectuate toate măsurile de resuscitare necesare, dar nu au dat rezultate pozitive. Cauza morții este în curs de stabilire”, se spune în mesaj.

Tags: Aleksei NavalnîiAndrii IermakCharles MichelDmitri MuratovEdgars RinkevicsNicu ŞtefănuţăOlaf ScholzRishi SunakRoberta MetsolarusiaVladimir Zelenski
Externe