Un fost informator al FBI a fost inculpat pentru că a minţit în legătură cu fiul lui Biden

Publicat:

Un fost informator al FBI a fost inculpat pentru că a minţit în legătură cu fiul lui Biden

Justiţia americană a anunţat joi inculparea unui fost informator al FBI, urmărit penal pentru că a minţit şi a fabricat false acuzaţii de corupţie împotriva fiului lui Joe Biden, Hunter, acuzaţii care au fost apoi recuperate de dreapta pentru a încerca să-l destituie pe preşedinte, notează AFP, potrivit stiripesurse.ro.

Alexander Smirnov, un fost informator al poliţiei federale, a fost arestat joi la Las Vegas, potrivit unui comunicat al procurorului special anchetând asupra lui Hunter Biden.


Citeşte şi: Comandantul flotei ruse a Mării Negre a fost demis

Acest bărbat în vârstă de 43 de ani este suspectat că a minţit, acuzându-i pe Joe şi Hunter Biden că au primit fiecare cinci milioane de dolari mită pentru a permite unei companii ucrainene de gaze, Burisma, să scape de urmărire penală.

Un fost informator al FBI a fost inculpat pentru că a minţit în legătură cu fiul lui Biden

Potrivit rechizitoriului, fostul informator “a furnizat FBI false informaţii incriminatorii despre” Joe şi Hunter Biden. O infracţiune pentru care riscă 25 de ani de închisoare.

Această nouă răsturnare de situaţie slăbeşte ancheta pentru destituirea lui Joe Biden condusă de republicani în Congres, cu câteva luni înainte de o probabilă nouă înfruntare între democrat şi Donald Trump pentru Casa Albă.

Dreapta îl acuză pe Joe Biden, până acum fără dovezi concludente, că şi-a folosit influenţa atunci când era vicepreşedintele lui Barack Obama (2009-2017) pentru a-i permite fiului său Hunter să desfăşoare afaceri controversate în Ucraina şi China.

Povestea lui Smirnov s-a scurs în sfera publică şi a devenit o piesă centrală pentru alimentarea acestor suspiciuni. Dar aceasta este o poveste complet inventată, potrivit rechizitoriului.

Un fost informator al FBI a fost inculpat pentru că a minţit în legătură cu fiul lui Biden

Potrivit anchetei, pontul dat de informator nu se potriveşte din cauza unei probleme de cronologie.

În 2020, informatorul a declarat unui agent FBI că a avut o reuniune cu responsabili ai Burisma “în 2015 şi/sau 2016, în timpul administraţiei Obama/Biden”.

Membrii acestei companii de gaze ucrainene i-ar fi mărturisit atunci că l-au angajat pe Hunter Biden în consiliul lor de administraţie pentru “a se proteja, prin intermediul tatălui său, de orice fel de probleme”, potrivit informatorului. Un serviciu pentru care “au plătit în mod special câte 5 milioane de dolari” lui Joe Biden şi fiului său.

Acest scenariu părea să se potrivească cu demiterea, în 2016, a unui procuror ucrainean anchetând asupra Burisma. O decizie în spatele căreia republicanii văd mâna lui Biden.

Însă ancheta a dezvăluit că Smirnov a fost în contact cu Burisma abia în 2017, odată ce Donald Trump ajunsese la putere. La acea dată, Joe Biden “nu avea niciun mijloc de a influenţa politica americană”, a subliniat rechizitoriul.

Informatorul “şi-a transformat contactele de rutină şi obişnuite de afaceri cu Burisma din 2017 (…) în acuzaţii de corupţie” împotriva lui Joe Biden, continuă documentul. Şi a aşteptat până în 2020 să o facă, “după ce s-a manifestat împotriva (…) candidaturii sale” la Casa Albă.

Un fost informator al FBI a fost inculpat pentru că a minţit în legătură cu fiul lui Biden

Om de afaceri convertit în prezent la pictură, Hunter Biden este ţinta favorită a republicanilor în Statele Unite, care alimentează suspiciunile cu privire la afacerile sale din Ucraina şi China din timpul epocii Obama.

Dar ancheta judiciară în curs asupra fiului preşedintelui nu a reuşit până acum să sprijine aceste acuzaţii.

Ancheta a evidenţiat în special problemele sale cu dependenţa de droguri şi alcool – pe care susţine că le-a depăşit – şi a condus la două puneri sub acuzare împotriva lui: una pentru evaziune fiscală, iar cealaltă pentru deţinerea ilegală a unei arme de foc.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025

Germania vrea să reducă la 50% cheltuielile pentru Ucraina în 2025 Guvernul german intenționează să aprobe miercuri bugetul pentru 2025, după luni de dispute, în...

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar ‘prudenţa’ alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi

Medvedev amenință din nou: Aderarea Ucrainei la NATO ar însemna război. Doar 'prudenţa' alianţei ar putea împiedica sfărâmarea planetei în bucăţi Fostul preşedinte rus Dmitri...

Ciucă: România vrea să obțină un post de comisar european pe economie sau pe extindere

Ciucă: România vrea să obțină un post de comisar european pe economie sau pe extindere Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, spune că sunt discuţii pentru ca...

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de câte 95 de prizonieri

Rusia şi Ucraina au făcut schimb de câte 95 de prizonieri Rusia şi Ucraina au făcut miercuri un schimb de prizonieri, câte 95 de fiecare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.