Valoarea patrimoniului public din Republica Moldova a crescut cu 23%

Publicat:

Valoarea patrimoniului public din Republica Moldova a crescut cu 23%

Valoarea de bilanț a patrimoniului public al Republicii Moldova, conform situației de la data de 1 ianuarie 2023, este estimată la 140,44 miliarde lei, cu 17,85 miliarde lei mai mult decât era un an în urmă, potrivit datelor Agenției Proprietății Publice (APP).

Cea mai mare parte din acest patrimoniu este gestionat de unitățile administrativ-teritoriale – 75,02 miliarde lei, în creştere cu circa 5,48 miliarde lei faţă de nivelul de la 1 ianuarie 2022, transmite Mold-street.com.


Între autorităţile publice locale cel mai mare patrimoniu este gestionat de Primăria municipiului Chişinău – peste 24,2 miliarde de lei, urmată de UTA Gagauzia – 7,5 miliarde lei, Primăria municipiului Bălţi – peste patru miliarde lei şi Consiliul raional Glodeni – circa patru miliarde lei.

Citeşte şi: Imensele crame apropie Moldova de Europa

Cea mai mare creştere a valorii patrimoniului gestionat de unitățile administrativ-teritoriale a înregistrat Consiliul raional Glodeni – cu circa 60%.

În schimb Consiliul raional Basarabeasca are în gestiune patrimoniu de doar 381 milioane lei.

Potrivit APP, valoarea patrimoniului public gestionat de autoritățile publice centrale a constituit la 1 ianuarie 2023 – 65,42 miliarde lei şi a înregistrat o creştere de 12,37 miliarde lei, ritmul creșterii fiind de 23,3%.

Cea mai mare parte din acest patrimoniu – circa 58,75% se află în gestiunea Agenției Proprietății Publice.

Valoarea patrimoniului public din Republica Moldova a crescut cu 23%

Creşterea respectivă a fost asigurată în special de reevaluarea activelor agenţilor economici administraţi de APP. Aceasta chiar dacă numărul întreprinderilor s-a diminuat cu 11 unităţi, faţă de situaţia de la începutul anului 2022.

Printre autorităţile publice centrale cu valori mari a patrimoniului public în gestiune se numără Ministerul Educatiei si Cercetarii – circa cinci miliarde lei, Ministerul Sănătăţii – 4,4 miliarde lei şi Ministerul Afacerilor Interne – 2,9 miliarde lei.

La polul opus se află Consiliul de Supraveghere publică a auditului cu un patromoniu de doar 67.700 lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Antarctica ‘înverzește’ într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice

Antarctica 'înverzește' într-un ritm alert din cauza schimbărilor climatice Un nou studiu arată că porțiunea acoperită de vegetație din Peninsula Antarctică a crescut de peste...

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.