Varșovia confirmă arestarea unui om de știință polonez în Iran

Publicat:

Polonia a confirmat joi că un om de știință polonez a fost arestat în Iran și a declarat că depune eforturi pentru a asigura întoarcerea sa acasă, după ce Teheranul a anunțat arestarea mai multor străini pe care îi acuză de spionaj, relatează Reuters, informează mediafax.

Televiziunea de stat iraniană a relatat miercuri că Gărzile Revoluționare i-au arestat pe străini pentru fapte care au inclus prelevarea de mostre de sol în zone restricționate.


Citește și : Boris Johnson DEMISIONEAZĂ din funcţia de prim-ministru şi de lider al Partidului Conservator

Raportul iranian l-a identificat pe unul dintre cei arestați ca fiind un om de știință polonez pe nume Maciej Walczak, iar pe altul ca fiind Giles Whittaker, diplomat de rangul doi la ambasada britanică. Marea Britanie a negat că unul dintre diplomații săi a fost reținut.

O declarație a ministerului polonez de externe a confirmat arestarea unui “om de știință recunoscut” polonez, fără a da alte detalii despre identitatea acestuia.

“Încă de la început, serviciile consulare au fost în contact permanent cu cetățeanul nostru și cu familia sa, deținutului i s-a acordat asistență juridică”, a precizat Ministerul polonez de Externe într-o declarație pe site-ul său.

“Se întreprind acțiuni consulare și diplomatice pentru a permite cetățeanului nostru să se întoarcă în Polonia cât mai curând posibil. De asemenea, coordonăm pașii noștri ulteriori cu țările aliate.”

Reportajul televiziunii iraniene a inclus imagini în care se presupune că Walczak și trei colegi colectează mostre de pământ după ce au vizitat Iranul în cadrul unui program de schimb științific. Acesta a declarat că recoltarea de probe a coincis, de asemenea, cu un test de rachete în provincia Kerman din sudul Iranului.

Citește și : Şefa guvernului neozeelandez critică ‘eşecul’ ONU în a împiedica războiul din Ucraina

Televiziunea de stat iraniană a identificat o a treia persoană arestată ca fiind soțul atașatului cultural al Austriei în Iran, dar Austria a negat că Iranul ar fi reținut vreo rudă a diplomaților săi.

“Toți angajații noștri și rudele lor din Teheran sunt bine. Nimeni nu a fost reținut sau arestat”, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului austriac de Externe.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu

Schimbările climatice prelungesc durata zilelor, potrivit unui studiu Schimbările climatice, care provoacă topirea gheţarilor de la poli, încetinesc foarte uşor rotaţia Terrei, ceea ce creşte...

Ce-i de făcut, America? (editorial)

Ce-i de făcut, America? Cu toții am fost afectați de politica toxică - indiferent de ce convingeri avem. Din fericire presa ne spune că Donald Trump...

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac

VIDEO/ Cum arată Parisul cu două săptămâni înainte de Jocurile Olimpice de vară. Măsuri excepționale pentru a preveni un eventual atac Peste două săptămâni, Parisul...

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale

Scrutinele din această toamnă ne vor costa peste 300 de milioane de lei, spune președinta Comisiei Electorale Centrale Republica Moldova va cheltui circa 306 milioane...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.