Varșovia o convoacă pe ambasdoarea Israelului după declarațiile lui Netanyahu despre Shoah

Publicat:

Ministerul de Externe polonez a anunţat vineri că a convocat-o pe ambasadoarea israeliană la Varşovia după publicarea în presa din Israel a unor afirmaţii atribuite premierului Benjamin Netanyahu despre rolul polonezilor în Shoah, relatează AFP, potrivit agerpres.

Declaraţiile lui Netanyahu, dezminţite ulterior de ambasada Israelului, au provocat agitaţie în Polonia şi au fost pe punctul de a compromite desfăşurarea summitului Grupului de la Vişegrad (V4 – Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria) la Ierusalim săptămâna viitoare.


Citește și: Congresul american aprobă bugetul și evită un nou shutdown

‘Am asistat la briefingul de presă al prim-ministrului. Nu a spus că naţiunea poloneză a colaborat cu naziştii, ci doar că nimeni nu a fost urmărit în justiţie pentru evocarea acelor polonezi care au colaborat’ cu ocupanţii germani, a scris ambasadoarea israeliană Anna Azari (foto), într-un comunicat de dezminţire publicat în noaptea de joi spre vineri.

Conform unor publicaţii israeliene – printre care Jerusalem Post, Haaretz şi The Times of Israel -, care au fost prezente joi la o scurtă conferinţă de presă susţinută de Netanyahu, în marja unei conferinţe la Varşovia pe tema Orientului Mijlociu, premierul ar fi vorbit despre ‘colaborarea’ polonezilor cu naziştii în timpul Holocaustului.

Transcrierea oficială a declaraţiilor lui Netanyahu nu a fost publicată.

El ar fi răspuns la o întrebare despre o lege poloneză controversată, care a provocat anul trecut indignarea Israelului şi a SUA. Legea prevedea pedepse cu închisoarea pentru cei care ar atribui ‘responsabilitatea sau co-responsabilitatea naţiunii sau statului polonez pentru crimele comise de Al Treilea Reich german’. Un amendament ulterior a eliminat sancţiunile penale prevăzute în textul iniţial.

Într-un val de reacţii imediate la articolele din presa israeliană, Varşovia a intenţionat să transfere în altă parte reuniunea V4 programată pentru 18 şi 19 februarie la Ierusalim.

Citește și: O delegație a Parlamentului European pleacă în Venezuela

Preşedintele polonez Andrzej Duda a propus chiar ca reuniunea G4 să aibă loc la Varşovia, dar un purtător de cuvânt a precizat ulterior că summitul va avea loc la Ierusalim, aşa cum a fost prevăzut.

În cursul dimineţii, un colaborator apropiat al preşedintelui Duda a salutat primirea explicaţiilor israeliene cu privire la ‘ceea ce pare o manipulare mediatică dăunătoare’.

La rândul său, într-un comunicat difuzat de agenţia poloneză PAP, ambasadoarea israeliană a arătat că premierul Netanyahu ‘aşteaptă cu nerăbdare întâlnirea cu prim-ministrul (Mateusz) Morawiecki, săptămâna viitoare’.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.