Varșovia și Kievul, un prim pas spre rezolvarea ‘războiului cerealelor’

Publicat:

Varșovia și Kievul au anunțat marți că au convenit să accelereze tranzitul exporturilor de cereale ucrainene prin Polonia către țări terțe, un prim pas spre rezolvarea “războiului cerealelor”.

Este primul progres de la începutul unei dispute diplomatice între cei doi aliați, care a fost declanșată atunci când Polonia a interzis importurile de cereale ucrainene, conform AFP.


Citește și : CNA a sechestrat bunuri în valoare de peste 12 milioane de lei

Guvernul populist de la Varșovia, care se confruntă cu alegeri generale pe 15 octombrie, a declarat că embargoul a fost conceput pentru a proteja fermierii locali împotriva prăbușirii prețurilor la cereale.

Exporturile ucrainene care tranzitează Polonia în drum spre piețele mondiale – în special în Africa și Orientul Mijlociu – rămân autorizate.

În conformitate cu acordul de marți, care implică și Lituania, o parte din cerealele ucrainene destinate piețelor mondiale vor tranzita direct Polonia fără a fi supuse unor controale de calitate la frontiera poloneză.

“Am căzut de acord asupra unei chestiuni importante”, le-a spus jurnaliștilor ministrul polonez al agriculturii, Robert Telus, după o întâlnire online cu miniștrii din Ucraina și Lituania.

“Începând de mâine, cerealele care vor tranzita (spre piețele mondiale) prin Lituania vor fi supuse unor controale într-un port lituanian și nu la granița dintre Polonia și Ucraina”.

Citește și : Moldova și UE au semnat un acord crucial pentru aderare

Ministerul ucrainean al agriculturii a declarat că acordul va “accelera tranzitul prin Polonia”.

Ucraina și Lituania “susțin acest mecanism de control și îl consideră un pas constructiv”, a declarat acesta.

 

CITESTE SI

Guvernul anunţă creşterea salariului minim

Guvernul anunţă creşterea salariului minim Salariul minim pe țară pentru anul 2024 ar urma să constituie 5.000 lei, ceea ce reprezintă o majorare cu 1.000...

105 ani de la unirea Bucovinei cu România

105 ani de la unirea Bucovinei cu România Pe 28 noiembrie 1918, reprezentanții Bucovinei au proclamat Unirea cu România, care îi datorează boierului Iancu Flondor...

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei

Serebrian vorbește despre provocările și perspectivele viitoare ale Transnistriei Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, a discutat într-un interviu despre provocările recente în relația cu Tiraspolul,...

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova

România va adopta o rezoluție privind perspectiva europeană a R. Moldova Parlamentul României va dezbate și adopta, în ședința de astăzi, 28 noiembrie, o rezoluție...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.