Veaceslav Ioniță: Livezile de meri pot aduce un venit mult mai mare la hectar în comparație cu produsele cerealiere

Publicat:

Veaceslav Ioniță: Livezile de meri pot aduce un venit mult mai mare la hectar în comparație cu produsele cerealiere

Într-o nouă analiză economică, expertul IDIS Viitorul a analizat piața de producție agricolă și comercializare a merelor, unul dintre cele mai importante fructe pentru economia Republicii Moldova.

Expertul constată că acesta este cel mai politizat produs în ceea ce privește exportul, dar notează că merele ar trebui să fie printre produsele strategice pentru export, iar dezvoltarea livezilor de mere poate fi foarte profitabilă. Spre deosebire de alte fructe, ale căror venituri au crescut semnificativ în ultimii ani, piața merelor a stagnat, potrivit infomarket.md.


Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

De exemplu, în 2023, vânzările de prune au crescut de la 600 de milioane de lei la 1,1 miliarde de lei, în timp ce veniturile din vânzările de mere au rămas la nivelul din 2022 – 2,5 miliarde de lei. În același timp, exporturile de mere au crescut de la 21,4 milioane de dolari în 1995 până la 90,7 milioane de dolari în 2022, dar au scăzut la 62,6 milioane de dolari în 2023.

Expertul notează că, în majoritatea acestor perioade, piața moldovenească a merelor a fost legată de Rusia.

În ultimii ani, nu a fost posibilă reorientarea completă către noi piețe, deoarece piața rusă a fost pierdută prea repede. În ultimii 3 ani, au existat mai multe extreme istorice legate de exportul merelor moldovenești în Rusia.

În 2021, Moldova exporta 97% din mere în Rusia, iar acum exportă aproximativ 50%, restul a fost compensat de alte piețe. Astfel, cele 52 de milioane de dolari din veniturile de export pe care Moldova le-a obținut din Rusia au fost compensate prin reorientarea exporturilor către Kazahstan, România, Belarus, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită, Kârgâzstan, Uzbekistan, Oman, Israel, Kazahstan.

În același timp, în 2023, comparativ cu 2021, volumul exporturilor s-a redus cu 25 de milioane de dolari. Expertul constată și o creștere a consumului intern de mere. Astfel, dacă în perioada 1996-2000, Moldova a consumat 302.000 de tone de mere. Moldova a consumat 302 mii de tone de mere pe an, în 2011/2015 – 157 mii de tone, în 2022 – 157 mii de tone. – 157 mii de tone, în 2022 – 259 mii de tone, în 2023 – 401 mii de tone. Prețul mediu de vânzare a merelor în 2015 pe piața internă a fost de 2,82 lei pe kilogram, iar pe piața externă – 3,46 lei pe kilogram (echivalent).

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Pentru comparație, în 2023 prețul pe piața internă a fost de 3,33 lei/kg, iar pe piața externă de 9,76 lei/kg. “Merele exportate costă de 3 ori mai mult decât cele consumate pe piața internă. Noi am pierdut piața rusă, în locul ei exportul s-a dus pe alte piețe, unde exportăm mult mai puține mere, dar câștigăm mult mai mulți bani” – afirmă Veaceslav Ionițea.

Expertul analizează cronologia relațiilor comerciale ale Moldovei cu Rusia în contextul schimbărilor geopolitice. Potrivit informațiilor sale, în 2023, merele moldovenești au fost exportate în 49 de țări: Rusia – 52,9%; Kazahstan – 17,4%; România – 10,1%; Belarus – 5,3%; Emiratele Arabe Unite – 3,8%; Arabia Saudită – 3,3%; Uzbekistan – 1,9%; Kârgâzstan – 1,3%; Oman – 0,5%; Qatar – 0,5%; celelalte 39 de țări – 3%.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Primăria Moscovei plăteşte bani grei voluntarilor care vor să plece pe front

Primăria Moscovei plăteşte bani grei voluntarilor care vor să plece pe front Locuitorii din capitala rusă Moscova care se înregistrează pentru a lupta în Ucraina...

Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea, România. Au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă

Alertă aeriană în nordul judeţului Tulcea, România. Au fost observate mai multe drone care se apropiau de graniţă Autorităţile române au emis, în noaptea de...

Un rus pregătea acţiuni de “destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice”

Un rus pregătea acţiuni de "destabilizare în timpul Jocurilor Olimpice" Un rus suspectat de "organizarea de evenimente care ar putea duce la o destabilizare în...

WhatsApp: O noutate pentru mesajele vocale ajunge și pe Android

WhatsApp: O noutate pentru mesajele vocale ajunge și pe Android Transcrierea automată a mesajelor vocale în text este testată de un grup de utilizatori Android...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.