Veaceslav Platon vrea să-și creeze partid

Publicat:

Veaceslav Platon vrea să-și creeze partid

Fostul deputat Veaceslav Platon, om de afaceri, aflat la moment la Londra, a anunțat astăzi despre faptul că „mai mulți oameni uniți de aceeași idee și de același scop” au creat Partidul Fenix Moldova.

Potrivit spuselor sale, partidul are „obiectivul său istoric” și echipa acestuia va scoate „țara din mlaștină”, potrivit oficial.md.


Citește și : Grosu anunță o nouă inițiativă legislativă după ultima decizie a CC

Dacă va fi înregistrat, va fi al 65-lea partid din Republica Moldova. 

Amintim că, în luna mai curent, Procuratura Generală a făcut următoarele precizări cu privire la Veaceslav Platon: 

La 20 mai 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată cauza penală în care Veaceslav Platon și alți doi inculpați sunt acuzați de săvârșirea infracțiunii de tentativă a escrocheriei în proporții deosebit de mari. Conform materialelor, Platon, fiind și gestionarul cu pachetul majoritar de acțiuni al companiilor de asigurare S.A. „AsitoKapital”- România, S.A. ,,Moldasig” şi S.A. ,,Alliance Insurance Group”, deținute prin intermediul persoanelor terțe, în perioada septembrie – decembrie 2016, a organizat şi dirijat comiterea infracţiunii de sustragere prin escrocherie în proporții deosebit de mari, a activelor entității menționate, implicând în comiterea faptei infracționale alte persoane în calitate de autori.

La 30 iunie 2017, Procuratura Anticorupție a expediat în judecată o altă cauză penală privind săvârșirea infracțiunii de corupere activă de către Platon. Acesta a avut discuții cu persoanele publice din cadrul Detașamentului cu Destinație Specială ,,Pantera” al DIP al Ministerului Justiției al Republicii Moldova, care asigurau  paza și escortarea acestuia în instanțele de judecată, promițându-le apartamente în mun. Chișinău, automobil după alegerea personală, sau mijloace financiare în sumă de 5000 Euro, pentru efectuarea controlului corporal superficial, permisiunea anumitor acțiuni interzise în cadrul întâlnirilor dintre Platon şi avocați, inclusiv facilitarea accesului la un telefon mobil.  Cele două cauze au fost conexate într-o singură procedură.

Prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, din 12 decembrie 2017, Platon a fost recunoscut vinovat de comiterea infracțiunilor escrocherie și corupere activă, fiindu-i aplicată o pedeapsa definitivă pentru concurs de infracțiuni, prin cumul total al pedepselor sub forma de închisoare pe un termen de 12 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 lei, precum și pedeapsa complementară sub formă de privarea de dreptul de a ocupa funcții sau a exercita anumită activitate economică pe un termen de 3 ani.

Prin Decizia Colegiului Penal al Curții de Apel Chișinău, din 14 decembrie 2018, instanța de apel a  casat sentința, în partea stabilirii pedepsei lui Platon, stabilindu-i pedeapsa definitivă sub formă de închisoare pe un termen de 25 ani, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip închis, cu amendă în mărime de 300 000 lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții în cadrul persoanelor juridice, în sistemul bancar și a exercita activități de antreprenoriat pe un termen de 5 ani.

Ulterior, prin decizia Curții Supreme de Justiție din 29 octombrie 2019, a fost casată total decizia Curții de Apel Chișinău din 14 decembrie 2018, şi dispusă rejudecarea cauzei de către aceiași instanță de apel, în alt complet de judecată. În asemenea circumstanțe, prin decizia Curții de Apel Chișinău din 30 ianuarie 2020, a fost dispusă rejudecarea cauzei de către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, într-un alt complet de judecată.

Pe parcursul procesului penal, Platon s-a eschivat de a se prezenta în fața instanței, astfel încât, la demersul acuzatorului de stat, la 12 august 2021, instanța a dispus aplicarea măsurii preventive – arestarea preventivă (în contumacie) și anunțarea numitului în căutare.   

În cadrul ședinței de judecată din 02 mai 2023, instanța a stabilit lipsa purtătorului de informații pe care sunt înregistrate imagini video și audio ce demonstrează vinovăția lui Platon de comiterea infracțiunii de corupere activă.

Mijloacele materiale de probă la care se face referire, au fost transmise instanței odată cu transmiterea cauzei pentru examinare acesteia în fond, respectiv păstrarea lor nu ține de competența Procuraturii Anticorupție. Pentru a nu tergiversa procesul penal, la ședința din 02 mai, acuzatorul de stat a solicitat instanței de a fi prezentate alte probe până la identificarea probei lipsă.

La moment sunt întreprinse măsuri în vederea stabilirii locului aflării mijloacelor materiale de probă.

Citește și : Liderul de onoare al democraților atenționează despre „sfârșitul” PSDE

În prezent, Procuratura Anticorupție reprezintă acuzarea de stat în trei cauze penale pe mai multe capete de acuzare ce-l vizează pe Veaceslav Platon.  La fel, numitul Platon este vizat în alte cauze penale ce se află la etapa de urmărire penală.

Notă: Persoana acuzată de săvârșirea unei infracțiuni este prezumată nevinovată atâta timp cât vinovăția sa nu va fi constatată printr-o hotărâre judecătorească de condamnare definitivă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Își vindea copilul! O ucraineancă a fost reținută în flagrant

Își vindea copilul! O ucraineancă a fost reținută în flagrant O ucraineancă în vârstă de 19 ani a fost reținută în flagrant în timp ce...

Parlamentul European adoptă o lege revizuită pentru a îmbunătăţi calitatea aerului

Parlamentul European adoptă o lege revizuită pentru a îmbunătăţi calitatea aerului Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 381 voturi „pentru”, 225 „împotrivă” şi 17 abţineri...

Congresul statului Tennessee autorizează profesorii să poarte arme în şcoli

Congresul statului Tennessee autorizează profesorii să poarte arme în şcoli Congresul statului Tennessee, în sudul Statelor Unite, a adoptat un proiect de lege care îi...

Elevii din Chișinău se vor antrena cum să părăsească școala în situații de urgență

Elevii din Chișinău se vor antrena cum să părăsească școala în situații de urgență Elevii din municipiul Chișinău vor fi instruiți cum să se evacueze...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.