Venezuela anunță măsuri pentru ‘apărarea’ monedei sale

Publicat:

Venezuela a anunţat sâmbătă măsuri pentru “apărarea” monedei sale, bolivarul, care a pierdut 17% din valoarea sa în raport cu dolarul săptămâna trecuta, notează AFP, potrivit agerpres.  

“În faţa asaltului dolarului criminal, am ordonat echipei economice să adopte măsuri pentru a apăra cursul oficial, pentru un comerţ sănătos, care respecta drepturile poporului”, a scris pe Twitter preşedintele venezuelean, Nicolas Maduro.


Săptămâna trecută, valoarea dolarului a crescut de la 11,69 la 14,12 bolivari, o depreciere de 17,20% a monedei Venezuelei, o tendinţă de fond din octombrie 2021.

Citește și : Germania va trimite sisteme de apărare aeriană Skynex în Ucraina

Potrivit mai multor analişti economici, miliardele de dolari injectate de stat pe piaţa valutară pentru a menţine cursul au întreţinut instabilitatea bolivarului.

“Această încercare a băncii centrale de a fixa, de a ancora cursul de schimb de doi ani deja, a eşuat”, a declarat pentru AFP economistul şi profesor la Universitatea Centrală a Venezuelei, Leonardo Vera.

“S-a căutat să se stabilească un curs de schimb destul de scăzut, mai mic decât ar fi un curs de echilibru” într-un context nefavorabil, a adăugat el.

La care se adaugă, a amintit profesorul Vera, o taxă pe tranzacţiile mari în dolari cu scopul de a “bolivariza” economia, în timp ce venezuelenii nu au încredere în moneda lor.

Citește și : Parlamentul Greciei a adoptat reforma operațiunilor de spionaj

La rândul său, guvernul de la Caracas vede în deprecierea bolivarului o “ofensivă” menită să încetinească “creşterea” ţării.

Vicepreşedinta ţării, Delcy Rodriguez, a declarat vineri că creşterea PIB-ului Venezuelei a fost “de două cifre”, fără a face alte precizări, mai scrie AFP.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare

Sky News a renunţat la interviul cu Boris Johnson din cauza interdicţiei de înregistrare Sky News a renunţat la un interviu cu Boris Johnson, după...

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă

Care sunt cele mai frumoase și alese flori de toamnă Nu doar primăvara este un anotimp al florilor, și toamna are propriul farmec și există...

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.