‘A venit în sfârşit momentul’, spun familiile victimelor din Bosnia

Publicat:

“A venit în sfârşit momentul” să se facă dreptate, au afirmat luni familiile victimelor la plecarea de la Sarajevo pentru a asista la anunţarea, la Haga, a verdictului justiţiei internaţionale împotriva fostului lider militar al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic (foto).

“A venit în sfârşit momentul pentru judecarea criminalului şi călăului Ratko Mladic”, a declarat pentru AFP Kada Hotic, vicepreşedintă a Asociaţiei Mamelor din enclavele Srebrenica şi Zepa, înainte de a se îmbarca în avionul spre Olanda, transmite , agerpres.


Citeşte şi: Alertă în Elveţia. Consulatul american din Zurich a fost EVACUAT – FOTO

Verdictul împotriva lui Ratko Mladic al Tribunalului Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPIY) urmează să fie anunţat miercuri. Mladic este inculpat pentru 11 capete de acuzare, în special pentru rolul său în asediul asupra oraşului Sarajevo şi în masacrul de la Srebrenica în timpul războiului din 1992-1995 din Bosnia (soldat cu peste 100.000 de morţi).

Kada Hotic a spus că toţi apropiaţii săi “sunt în pământ, deşi erau cu toţii vii înainte de venirea lui Mladic” în enclava de la Srebrenica din iulie 1995″, şi că “încă îi căutăm pe unii dintre ei în gropi comune, pentru a-i putea înmormânta”.

Ea cere “pedeapsa cea mai grea posibilă” împotriva “celui care a comandat aceste crime”.

“Mă aştept ca Ratko Mladic să fie condamnat la cea mai grea pedeapsă posibilă, adică închisoare pe viaţă, şi ca toate capetele de inculpare să fie confirmate”, a spus la rândul său Fikret Grabovica, preşedintele Asociaţiei părinţilor copiilor ucişi în timpul asediului de la Sarajevo. Fiica sa Irma a fost ucisă la vârsta de 11 ani în faţa domiciliului familial.

“Ne aşteptăm să fie găsit vinovat de genocid nu doar pentru Serebrenica, dar şi pentru alte oraşe”, şi-a exprimat speranţa Munira Subasic, preşedinta Asociaţiei mamelor din enclavele Srebrenica şi Zepa.

Citeşte şi: Nori negri dinspre Coreea de Nord. Phenian-ul ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA (Seul)

Justiţia internaţională a calificat drept act de genocid masacrul de la Srebrenica, în care au fost ucişi peste 8.000 de bărbaţi şi adolescenţi bosniaci (musulmani) care încercau să fugă din această enclavă musulmană în iulie 1995.

Este ultimul verdict pe care îl va pronunţa Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, însă este “cel mai important, deoarece este vorba de principalul responsabil de aceste crime”, a adăugat Munira Subasic.

“El este responsabil de genocid. Intenţiile sale au fost ca un număr cât mai mare de persoane să fie ucise, ca un număr cât mai mare de persoane să fie violate şi expulzate, pentru a obţine un teritoriu pur din punct de vedere etnic”, a concluzionat ea.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite

Explozie puternică într-un club din Paris, provocată de o trotinetă electrică; Trei persoane au fost rănite Trei persoane au fost rănite la Paris după ce...

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă

O faimoasă stațiune din Italia este nevoită să refuze turiști din cauză că nu mai are suficientă apă Așezat în vârful unui deal de pe...

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic

Care sunt țările din Europa unde poți fi plătit pentru a fi bunic În unele țări europene, a fi bunic a devenit o ocupație plătită....

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul

Tot mai multe sate din Republica Moldova aleg să se înfrățească cu localități din România. Care ar fi scopul Tot mai multe sate din Republica...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.