Veniturile din vânzări ale Moldovagaz au crescut de 2,9 ori în ultimii 5 ani

Publicat:

Veniturile din vânzări ale Moldovagaz au crescut de 2,9 ori în ultimii 5 ani

Acest lucru reiese din analiza economico-financiară a sistemului Moldovagaz pentru anii 2019-2023, publicată de companie. În același timp, în perioada de referință, Moldovagaz a avut cel mai mare venit din vânzări în 2022 – 16 miliarde 318,6 milioane de lei, iar cel mai mic – în 2020. – 4 miliarde 688,3 milioane de lei.

În același timp, în ultimii 5 ani, Moldovagaz a obținut doar de două ori profit net – în 2019. – 94 milioane 277,7 mii lei și în 2023 – 1 miliard 123 milioane 636,207 mii lei. Pierderile companiei, în 2020, au fost de 440 milioane 802,5 mii lei, în 2021 – 32 milioane 139,7 mii lei, iar în 2022 – 971 milioane 954,02 mii lei, potrivit infomarket.md.


Citeşte şi : Parlicov: Gazul rusesc ar putea ajunge în R.Moldova prin Turcia și prin gazoductul transbalcanic în regim revers

În total, în perioada 2019-2023, profitul operațional total al Moldovagaz va fi de 592 milioane 856 mii 774 lei (în 2019. – 102 milioane 242,7 mii lei; în 2021 – 375 milioane 568,39 mii lei; în 2022 – 62 milioane 087,15 mii lei; în 2023 – 52 milioane 958,48 mii lei), cu excepția anului 2020, când pierderea operațională a fost de 384 milioane 517 mii 676 lei.

Moldovagaz a precizat că rezultatul anual din activitatea de exploatare în sistemul companiei este influențat de mărimea prețurilor reglementate de furnizare a gazelor naturale, aprobate de ANRE, precum și de mărimea abaterilor tarifare pozitive/negative formate ca urmare a fluctuațiilor costului de achiziție a gazelor naturale și de reflectarea acestora în situațiile financiare ale companiei.

Principalul factor care a avut un impact negativ asupra rezultatului pentru anul 2020 a fost următorul. – pierderile din activitatea de exploatare în sumă de 384 milioane 517 mii 676 lei, constă în crearea provizionului pentru creanțe neperformante în sumă de 365 milioane 495 mii 324 lei, care nu a fost format anterior în sistemul “Moldovagaz” și care a fost reflectat în baza numeroaselor recomandări ale companiei de audit în urma auditării situațiilor financiare din anii precedenți.

“Moldovagaz” constată că rezultatele companiei din activitatea financiară, ținând cont de specificul activității sale, sunt influențate de o serie de factori interni și externi, cum ar fi: indicatorii macroeconomici (cursul valutar, inflația); condițiile de reglementare a tarifelor; mărimea datoriilor față de creditorii externi etc.

Astfel, rezultatul din activitatea financiară a “Moldovagaz” depinde de mărimea datoriilor față de creditorii externi reprezentați de “Gazprom” și “Factoring-Finance”, reflectate în situațiile financiare, precum și de dinamica cursului de schimb al leului moldovenesc față de dolarul SUA. În conformitate cu standardele naționale de contabilitate, datoriile în valută străină sunt reevaluate la sfârșitul fiecărei perioade de gestiune la cursul de schimb oficial curent.

Astfel, în condițiile deprecierii monedei naționale, în fiecare an diferența negativă de curs valutar formează pierderi din activitatea financiară a întreprinderii. Acest factor va avea un impact negativ sau pozitiv asupra rezultatului financiar anual al “Moldovagaz” până la îndeplinirea obligațiilor de plată față de creditorii externi.

În același timp, activitatea companiei, precum și rezultatul financiar anual al acesteia, este, de asemenea, afectat de o serie de componente tarifare. Astfel, abaterile tarifare reprezintă o componentă a ajustării veniturilor în anul de raportare a companiei care desfășoară activitatea de furnizare a gazelor naturale la prețuri reglementate, reieșind din diferența dintre parametrii prognozați la stabilirea tarifelor și prețurilor reglementate și cei înregistrați efectiv în aceeași perioadă de reglementare.

După cum s-a menționat, majoritatea datoriilor curente ale societății față de afiliați, astfel cum se reflectă în registrele contabile, sunt datorate afiliaților străini, care dețin, de asemenea, majoritatea acțiunilor societății.

Datoriile istorice reflectate în bilanțul societății ca “datorii pe termen scurt” reprezintă datoriile istorice ale Moldovagaz față de acționarul său majoritar Gazprom, contractate între 1999 și 2015 (care, prin urmare, nu constituie de facto “datorii pe termen scurt”). În prezent, nu există o claritate între acționarii majoritari, proprietarii blocului de acțiuni, în ceea ce privește valoarea acestor datorii, precum și modalitățile de rambursare a acestora.

Citeşte şi : Pandemia covid-19 a scăzut speranţa de viaţă cu aproape doi ani în perioada 2019-2021

Pe baza acestui considerent și pentru a reflecta situația reală a societății, datoriile istorice au fost excluse din calcul, prin ajustarea bilanțului, la determinarea unor indicatori precum lichiditatea societății, nivelul de solvabilitate, nivelul de autonomie financiară și gradul de îndatorare totală. Datoriile curente către afiliați la sfârșitul anului 2023 se ridicau la 9 miliarde 635 milioane 295 mii 258 LE.

În general, se menționează că, în urma analizei efectuate, s-a constatat că sistemul întreprinderii “Moldovagaz” este profitabil și solvabil, adică este capabil să-și desfășoare activitatea curentă și să îndeplinească obligațiile pe termen mediu și lung care decurg din contractele anterioare.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

‘Despicable Me’, prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari

'Despicable Me', prima franciză animată din istorie care depăşeşte încasări de 5 miliarde de dolari "Despicable Me 4" s-a impus la box office-ul internaţional, câştigând...

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului ‘Strange Things’

Netflix a dezvăluit imagini din culisele celui de-al cincilea şi ultimul sezon al serialului 'Strange Things' Netflix a dezvăluit luni imagini din culisele celui de-al...

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură

Nominalizările la premiile Emmy o să fie anunţate miercuri: Netflix se pregătește să dea marea lovitură Serialele "The Bear", "Shogun" şi "Baby Reindeer" sunt cotate...

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii

Disneyland Paris bate, de Ziua Naţională a Franţei, recordul lumii la focuri de artificii Un foc de artificii care a iluminat cerul parcului de distracţii...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.