Veniturile lunare disponibile ale populației ajung la 5000 de lei în medie pentru o persoană. Care ar fi cheltuielile

Publicat:

Veniturile lunare disponibile ale populației ajung la 5000 de lei în medie pentru o persoană. Care ar fi cheltuielile

Biroul Național de Statistică informează că, în baza Cercetării Bugetelor Gospodăriilor Casnice (CBGC), în anul 2023, veniturile disponibile ale populației în medie pe o persoană pe lună au constituit 4915,6 lei, fiind în creștere cu 15,6% față de anul precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum) veniturile populației au înregistrat o majorare cu 1,9%.

OFICIAL // Fiecare al cincilea cetățean al R. Moldova este asistat social,  peste 11% din populație trăiește din banii trimiși de peste hotare, iar cea  mai mare parte a veniturilor lunare este


„Câștigurile salariale reprezintă cea mai importantă sursă de venit a populației, cu o pondere de 52,5% în veniturile totale, înregistrând o creștere cu 1,8 puncte procentuale față de anul 2022.

De asemenea, o pondere importantă în veniturile disponibile medii lunare ale populației o dețin în continuare prestațiile sociale, care au constituit 20,7% sau cu 0,4 puncte procentuale mai mult față de anul 2022.

Activitățile pe cont propriu au contribuit la formarea veniturilor populației cu o pondere de 12,7% din veniturile medii lunare ale unei persoane. Veniturile din activitatea individuală agricolă reprezintă 6,4% din totalul veniturilor disponibile, 6,3% revenind veniturilor obținute din activitatea individuală non-agricolă.

Transferurile bănești din afara țării rămân a fi o sursă semnificativă pentru bugetul gospodăriilor. În medie, în anul 2023 acestea au reprezentat 11,1% în veniturile totale sau cu 1,0 punct procentual mai puțin comparativ cu anul 2022”, menționează BNS.

Cheltuielile medii lunare de consum ale populației, în anul 2023, au constituit în medie pe o persoană 4248,4 lei, cu 14,5% mai mult comparativ cu nivelul anului precedent. În termeni reali (cu ajustarea la indicele mediu anual al prețurilor de consum), populația a cheltuit în medie cu 0,9% mai mult comparativ cu anul 2022.

Principalele destinații ale cheltuielilor efectuate de gospodării sunt consumul de produse alimentare – 39,7%, plățile pentru locuință, apă, electricitate și gaze – 17,6%, procurarea de îmbrăcăminte și încălțăminte – 7,8%. Celelalte cheltuieli au fost direcționate pentru achitarea serviciilor de transport (7,0%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,3%), sănătate (4,4%), telecomunicație (4,3%), etc.

Comparativ cu anul 2022, ponderea cheltuielilor pentru locuință, apă, electricitate și gaze s-a majorat cu 1,3 puncte procentuale, iar ponderea cheltuielilor pentru restaurante și hoteluri – cu 1,0 punct procentual. În același timp, s-a diminuat ponderea cheltuielilor pentru produse alimentare și băuturi nealcoolice cu 1,4 puncte procentuale, sănătate – cu 0,7 puncte procentuale, îmbrăcăminte și încălțăminte – cu 0,6 puncte procentuale.

În funcție de mediul de reședință, se constată că, cheltuielile de consum ale gospodăriilor casnice din mediul urban constituie 5391,8 lei și sunt cu 2003,0 lei (sau de 1,6 ori) mai mari față de cheltuielile populației din mediul rural.

Pentru produse alimentare, populația din mediul urban a cheltuit 34,9% din cheltuielile lunare de consum, iar populația din mediul rural – 45,4%. Gospodăriile din urbe au cheltuit mai mult pentru: transport (8,5% față de 5,1% în mediul rural), serviciile restaurantelor și hotelurilor (5,4% față de 0,7%), sănătate (5,1% față de 3,6%), recreere și cultură (4,4% față de 1,2%), educație (1,8% față de 0,5%). Totodată, comparativ cu populația din mediul urban, pentru populația rurală o pondere mai mare în structură o dețin cheltuielile pentru: locuință, apă, electricitate și gaze (19,7% față de 15,9% în mediul urban), îmbrăcăminte și încălțăminte (8,0% față de 7,6%), mobilier, dotarea și întreținerea locuinței (5,7% față de 5,0%).

Cheltuielile de consum ale gospodăriilor sunt puternic marcate și de mărimea acestora, îndeosebi în cazul gospodăriilor numeroase. Dacă în gospodăriile cu o singură persoană cheltuielile medii lunare pe o persoană au însumat 5051,4 lei, atunci pentru cele constituite din 5 persoane și mai mult aceste cheltuieli sunt de 1,6 ori mai mici (3116,8 lei). Aceeași situație se observă și în cazul gospodăriilor cu copii: o gospodărie cu numai un copil în întreținere cheltuie, în medie pe o persoană, de 1,4 ori mai mult decât o gospodărie cu 3 copii și mai mult.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

FOTO/ Un pasager de pe cursa Istanbul-Chișinău, intenționa să transporte ilicit mijloace bănești în sume de 20000 USD și 4000 EUR, fără să le...

FOTO/ Un pasager de pe cursa Istanbul-Chișinău, intenționa să transporte ilicit mijloace bănești în sume de 20000 USD și 4000 EUR, fără să le...

Ungaria lui Viktor Orban, implicată în achiziţionarea principalului post TV de ştiri european, Euronews(presă)

Ungaria lui Viktor Orban, implicată în achiziţionarea principalului post TV de ştiri european, Euronews(presă) Entităţi apropiate de premierul ungar Viktor Orban au participat în secret...

Un bărbat bănuit că ar fi organizatorul contrabandei cu peste 180 mii dolari depistați la postul vamal Vulcănești, reținut

Un bărbat bănuit că ar fi organizatorul contrabandei cu peste 180 mii dolari depistați la postul vamal Vulcănești, reținut Serviciul Vamal, de comun cu Procuratura pentru...

Hezbollah anunţă lansarea a zeci de rachete asupra Israelului

Hezbollah anunţă lansarea a zeci de rachete asupra Israelului Gruparea şiită libaneză Hezbollah, susţinută de Iran, a anunţat vineri că a lansat "zeci de rachete"...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.