Veniturile și cheltuielile prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 vor crește cu 10 %

Publicat:

Veniturile și cheltuielile prevăzute în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 vor crește cu 10 %

Chișinău, 22 decembrie 2023 – Proiectul legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2024 a fost votat, în lectura a doua, de 58 de deputați. Anul viitor, veniturile și cheltuielile vor crește cu aproximativ 10 %, comparativ cu 2023.

Pentru anul viitor sunt estimate venituri în valoare de 42 822 milioane de lei, în creștere cu aproximativ 10 % față de veniturile precizate în 2023. Totodată, în anul 2024, sun prognozate cheltuieli în valoare de 42,8 miliarde de lei, cu 10,3 % mai mult decât cheltuielile aprobate pentru anul 2023. Respectiv, ponderea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat în PIB, estimate pentru anul viitor, este de 12,5 %.


Potrivit notei informative a proiectului legii bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul viitor, în 2024 vor fi acordate o serie de prestații sociale noi: indemnizația unică pentru perioada de încredințare a copilului adoptabil, indemnizația unică pentru copilul adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă, indemnizația pentru creșterea copilului cu vârsta mai mare de trei ani adoptat sau luat în plasament în serviciul de tutelă/curatelă.

Totodată, sunt prognozate cheltuieli de 3,7 milioane de lei în contextul extinderii numărului de zile pentru beneficierea de indemnizație parentală până la 15 zile calendaristice și acordarea indemnizației tatălui copilului adoptat.

De asemenea, în anul 2024 sunt planificate cheltuieli pentru acordarea compensațiilor la energie sub formă de plată monetară, care presupune integrarea a două instrumente pentru susținerea cetățenilor în perioada rece a anului: ajutorul pentru perioada rece a anului și compensațiile în factură.

Citește și Mai mulți deputați și miniștri au renunțat la compensații

Alte cheltuieli sunt destinate pentru majorarea, până la 20 de mii de lei, a cuantumului indemnizației unice la nașterea copilului.

De menționat că, din totalul cheltuielilor estimate, cea mai mare pondere, de 67,5%, este destinată protecției persoanelor în etate. Pentru aceasta sunt planificate cheltuieli de 28,8 miliarde de lei, cu 11 % mai mult față de anul trecut. În anul 2024, sunt estimate cheltuieli de 5 miliarde de lei pentru protecția socială a persoanelor cu dizabilități, acestea având o pondere de 11,7 % din totalul cheltuielilor.

În același timp, pentru protecția familiei și a copilului sunt estimate cheltuieli în valoare de 4,3 miliarde de lei, care reprezintă o pondere de 10,3 % din totalul cheltuielilor. Comparativ cu volumul aprobat al cheltuielilor pentru anul 2023, creșterea este de 7,9%.

Alte cheltuieli din bugetul asigurărilor sociale de stat sunt planificate pentru protecția socială în cazuri excepționale, în legătură cu pierderea întreținătorului, protecția șomerilor sau a persoanelor care și-au pierdut temporar capacitatea de muncă.

În 2024 taxa fixa anuală pentru persoanele fizice va constitui 17 522 de lei, pentru liber-profesioniștii din domeniul justiției va fi 27 772 de lei, iar pentru proprietarii sau arendașii de terenuri agricole, ce prelucrează terenurile în mod individual va constitui 4 463 de lei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Donațiile părinților către școli ar urma să fie legalizate. Proiectul de lege a trecut de etapa consultărilor publice

Donațiile părinților către școli ar urma să fie legalizate. Proiectul de lege a trecut de etapa consultărilor publice Luna aceasta pe masa miniștrilor ar urma...

75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări: Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori la a monumentul...

75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări: Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori la a monumentul...

Dorin Recean, întrevedere de rămas-bun cu directorul adjunct al USAID în R.Moldova, John P. Riordan

Dorin Recean, întrevedere de rămas-bun cu directorul adjunct al USAID în R.Moldova, John P. Riordan Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere de rămas-bun cu...

Oazu Nantoi a primit Ordinul pentru Merit, oferit de către președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski

Oazu Nantoi a primit Ordinul pentru Merit, oferit de către președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Oazu Nantoi, a primit Ordinul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.