Verdict final. Curtea Supremă irakiană declară NECONSTITUŢIONAL referendumul din Kurdistan

Publicat:

Curtea Supremă din Irak a declarat luni ‘neconstituţional’ referendumul de independenţă organizat în septembrie în regiunea autonomă Kurdistan, cel mai recent episod al crizei dintre Bagdad şi Erbil în legătură cu această consultare populară, organizată fără aprobarea autorităţilor federale, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Curtea Supremă a precizat într-un comunicat că “a adoptat o decizie care declară neconstituţional referendumul organizat la 25 septembrie 2017 în Kurdistanul irakian (…) şi care anulează toate urmările şi rezultatele” consultării.


Citeşte şi: Alertă în Elveţia. Consulatul american din Zurich a fost EVACUAT – FOTO

Decizia Curţii Supreme, instanţă responsabilă cu rezolvarea disputelor între guvernul central al Irakului şi regiunile ţării, inclusiv Kurdistanul, este finală şi nu poate fi atacată în apel.

Anularea acestei consultări este condiţia prealabilă pentru dialog pusă de Bagdad, în timp ce Erbilul refuză să revină asupra victoriei zdrobitoare a taberei favorabile independenţei.

Kurzii au votat cu o majoritate covârşitoare în favoarea separării regiunii de Irak la referendumul de la 25 septembrie, sfidând guvernul central de la Bagdad, precum şi statele vecine Turcia şi Iranul, care au propriile minorităţi kurde.

Citeşte şi: Nori negri dinspre Coreea de Nord. Phenian-ul ar putea dezvolta în acest an o rachetă balistică intercontinentală care să atingă teritoriul SUA (Seul)

Curtea Supremă a adoptat încă de la 6 noiembrie o decizie conform căreia nicio regiune sau provincie nu poate obţine secesiunea, iar guvernul regional kurd a transmis săptămâna trecută că va respecta verdictul. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ce înseamnă NATO pentru lume

Ce înseamnă NATO pentru lume După 75 de ani, Alianța rămâne indispensabilă Comentariu de JENS STOLTENBERG, Secretar General al NATO pentru FOREIGN AFFAIRS Săptămâna viitoare, liderii celor...

Netanyahu în luptă cu armata israeliană (editorial)

Netanyahu în luptă cu armata israeliană Sara Netanyahu a acuzat săptămâna trecută la o întâlnire privată cu familiile ostaticilor că șefii armatei israeliene (IDF) încearcă...

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește

CNN: Războaie pentru energie se vor desfășura sub apă. Rusia se pregătește Cererea de energie electrică este în creștere, iar tot mai multe țări încearcă...

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă

Vulgarizarea patriotismului, rețeta Simion-Șoșoacă Prima și cea mai importantă lecție a alegerilor locale și europarlamentare este confiscarea patriotismului de către partidele extremiste AUR și SOS,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.