Vestul canadian cere ajutor pentru a lupta împotriva unor incendii ‘fără precedent’

Publicat:

Zeci de mii de persoane evacuate, circa 400.000 de hectare arse şi instalaţii petroliere închise: la două zile după ce a declarat starea de urgenţă, provincia canadiană Alberta a cerut luni ajutorul guvernului federal pentru a lupta împotriva unor incendii “fără precedent”, informează AFP, potrivit agerpres.

Luni seara, circa 100 de incendii de pădure şi de vegetaţie erau încă active în provincie, 25 fiind considerate “scăpate de sub control” de către autorităţi.



“Alberta a cerut ajutorul guvernului federal pentru a face faţă incendiilor devastatoare. Prim-ministrul Trudeau m-a asigurat că ţara va fi alături de noi pentru a ne sprijini în orice mod”, a declarat premierul provinciei, Danielle Smith, care a descris sâmbătă incendiile ca fiind “fără precedent”.

Citeşte şi: O trecere în revistă a Încoronării – repetată fără cusur, emoționantă și shakespeareană – Black News

“Canadienii sunt alături de locuitorii din Alberta în timp ce se confruntă cu aceste incendii de pădure teribile”, a subliniat Justin Trudeau.


Pompierii se concentrează asupra incendiilor care ameninţă zonele locuite, în special în jurul principalului oraş al provinciei, Edmonton. Autorităţile au declarat că aproape 300 de pacienţi şi de rezidenţi ai unor centre de îngrijire pe termen lung au trebuit să fie evacuaţi, iar peste 50 de şcoli au fost închise.

Mai multe companii petroliere – printre care Vermilion Energy şi Crescent Point Energy – au declarat luni că au fost nevoite să îşi oprească producţia în unele zone din cauza incendiilor.

În total, circa 400.000 de hectare au ars în mai puţin de o săptămână, în pofida desfăşurării a câteva sute de pompieri. Premierul provinciei a avertizat luni seară că incendiile “ar putea continua mai multe luni”.

Provincia canadiană Alberta, unul dintre cei mai mari producători de petrol din lume, “a avut o primăvară caldă şi uscată şi a fost nevoie doar de câteva scântei pentru a declanşa incendii cu adevărat înfricoşătoare”, a explicat Danielle Smith în acest weekend.

Citeşte şi: Cele mai importante alegeri din lume: De ce este Turcia atât de importantă? – Black News

Alberta, ca şi cele două vecine ale sale, Columbia Britanică şi Saskatchewan, se confruntă în prezent cu condiţii “anormal de uscate” şi chiar cu “secetă gravă” pe alocuri, potrivit celor mai recente date ale guvernului canadian.

În ultimii ani, vestul Canadei a fost lovit în repetate rânduri de fenomene meteorologice extreme, a căror intensitate şi frecvenţă au fost intensificate de încălzirea globală. În 2021, un val de căldură “istoric” a ucis sute de persoane şi a fost urmat de incendii majore. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație

Pompierii avertizează populația despre riscul izbucnirii incendiilor de vegetație Inspectoratul General pentru Situații de Urgență /IGSU/ avertizează populația despre riscul izbucnirii focarelor de ardere a vegetației...

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi

O nouă descoperire arheologică în raionul Slobozia: un obiect vechi de peste 4 mii de ani, găsit de arheologi Un artefact rar, cu o vechime...

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase

Producătorii de ulei se tem de licențierea provizorie a importului de cereale și oleaginoase De la independența sa acum peste treizeci de ani, Republica Moldova...

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului

Zeci de elevi din țară au vizitat săptămâna trecută clădirea Legislativului Săptămâna trecută, Parlamentul a fost gazda mai multor grupuri de elevi cu vârsta cuprinsă...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.