Viaţa Sfântului Mucenic Alexandru Baltaga, numit şi “Martirul Unirii”, a fost prezentată, într-o premieră cinematografică la Chişinău
Viaţa Sfântului Mucenic Alexandru Baltaga, numit şi “Martirul Unirii”, a fost prezentată, într-o premieră cinematografică la Chişinău. A fost unicul preot basarabean care a votat Unirea Basarabiei cu România, în 1918, motiv pentru care a fost întemniţat şi torturat, scrie tvrmoldova.md.
Filmul documentar “Martirul Unirii” prezintă destinul tragic al protoiereului Alexandru Baltaga, cel care și-a jertvit libertatea și viața în numele unirii. La premiera filmului a venit şi nepoata preotului, Mariamna Lungu.
MARIAMNA LUNGU nepoata lui Alexandru Baltaga: „Este vorba despre un film despre bunicul şi nu m-am aşteptat niciodată ca el să se înalţe aşa. Despre el nu se mai vorbea, noi nici nu tiam unde a murit. Eu singura mărturisitoare sunt ultima. Când am văzut imaginea… eu am fost cea care a dat aceste fotografii pentru că sunt singura care le mai are şi sunt copleşită pur şi simplu.”
Arhidiacon GHEORGHE CRISTIAN POPA director general, TRINITAS TV: „Suntem astăzi la Chişinău cu un prim proiect al Televiziunii TRINITAS TV în Republica Moldova. Este un proiect de film, un film pe care l-am dedicat sfântului preot mucenic Alexandru Baltaga. Este un sfânt recent canonizat de către Biserica Ortodoxă Română.”
Alexandru Baltaga a fost deportat în Kazan, unde a murit ca mucenic al credinţei ortodoxe şi al poporului român. La premieră au venit şi locuitori ai satului Lozova, acolo unde s-a născut preotul.
„Sigru că suntem curioase, dar ne înceracă şi un sentiment de frăţietate. Am vrea să cunoaştem mai adânc acets sentiment de unire care en leagă.”
„Suntem bucuroşi să asistăm la filmul de astăzi. Am aşteptat mutl să venim să-l vedem pentru că ar fi bine ca memoria să fie păstrată. Este bine ca toţi să ştie prin câtea trecut poporul nostrul.”
Documentarul a fost realizat de televiziunea Patriarhiei Române, Trinitas TV, în parteneriat cu Mitropolia Basarabiei, Institutul de Istorie al Universităţii de Stat din Moldova şi TVR Moldova. Finanţarea a fost asigurată de statul român, prin Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României.
ADRIAN DUPU secretar de stat, DRRM: „DRRM a finanţat realizarea acestui film şi am dorit să susţinem acest proiect deoarece est efoarte important să îii cinstim şi sle păstrăm memoria celor care au contribuit la crearea noastră ca naţiune. Cred că dacă nu ne cinstim eroii nu ne cinstim pe noi înşine.”
PREASFINŢITUL VENIAMIN Episcopul Basarabiei de Sud: „Vedem că Dumnezeu pe doamenii demni şi harnici îi promovează. Îi pune acolo unde le este locul, astfel vedem că părintele a ajuns să fie membrul în Adunarea Eparhială. Trebuie să ne asumăm cu demnitate toate momentele istorice, pe toate să le facem cu demnitate. Responsabilitatea neamului din care facem parte şi pentru viitorul ţării noastre.”
Filmul va fi difuzat în această seară, la TVR MOLDOVA, cu începere de la ora 20:00.