Vicepreședinta Filipinelor acceptă provocarea lui Duterte și va conduce lupta antidrog

Publicat:

Vicepreşedinta filipineză, Leni Robredo, a acceptat miercuri să preia conducerea agenţiei care coordonează lupta antidrog, post oferit de preşedintele Rodrigo Duterte, după ce aceasta a criticat războiul contra narcoticelor lansat de liderul de la Manila, transmite EFE, potrivit agerpres.

“Sunt gata să-mi asum această sarcină pentru că, dacă pot salva o singură viaţă, va fi meritat efortul. Cred că trebuie să încerc asta”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, Robredo, care conduce opoziţia la şeful statului deoarece, în Filipine, funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte sunt alese separat la acelaşi scrutin, fapt care face posibilă ocuparea lor de către candidaţi din partide diferite.


Vezi și : Un politician pro-Beijing a fost atacat cu cuțitul în Hong Kong – VIDEO

În plus, Robredo a criticat în trecut încălcările drepturilor omului şi violenţa campaniei antidrog, care au dus la circa 30.000 de morţi, potrivit organizaţiilor civile.

Bilanţul este împărtăşit şi de ONU, însă poliţia şi guvernul din Filipine recunosc doar 6.700 decese suspecte în urma raidurilor şi susţin că toate s-au produs din cauza faptului că cei vizaţi au opus rezistenţă la arestare.

Într-un recent interviu, Robredo a insistat în ideea că războiul contra drogurilor, conceput de Duterte, “eşuează”, ceea ce l-a nemulţumit pe preşedinte şi l-a determinat să o provoace să preia comanda acestuia pentru a vedea dacă situaţia se va îmbunătăţi.

Guvernul a anunţat marţi că Duterte a emis pe 31 octombrie o dispoziţie pentru a o desemna pe Leni Robredo în postul de copreşedinte al Comisiei interguvernamentale de combatere a drogurilor ilegale, alături de Aaron Aquino, şeful Agenţiei Antinarcotice.

Citește și: Armata SUA va folosi inteligenţa artificială ‘în mod legal și etic’

Voci din opoziţie au criticat mişcarea lui Duterte şi au apreciat drept un cadou otrăvit provocarea adresată lui Robredo pentru a rezolva o problemă pe care el nu a soluţionat-o în trei ani, iar inclusiv marţi purtătorul de cuvânt al vicepreşedintei a sugerat că aceasta nu va accepta postul deoarece preşedintele vrea doar să o folosească drept “ţap ispăşitor”.

Numirea îi acordă lui Robredo “controlul absolut” al strategiei naţionale contra drogurilor şi o transformă automat în membru al cabinetului Duterte, la doi ani după ce a renunţat la funcţia de ministru al Locuinţelor din cauza dezacordurilor cu preşedintele.

În acest timp, Robredo – care conduce Partidul Liberal – a devenit figura cea mai vizibilă între criticii lui Duterte, în fruntea unei opoziţii foarte slăbite şi în care numele său este unicul vehiculat pentru o posibilă candidatură prezidenţială în 2022.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii

Sute de morţi în câteva ore în Burkina Faso: Al-Qaida a comis unul dintre cele mai grave masacre din ultimele decenii Până la 600 de...

O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova

  O cetățeană a Ecuadorului a primit refuz la intrarea în Republica Moldova O cetățeană a Republicii Ecuador a primit refuz de intrare în Republica Moldova...

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti

Zelenski le cere aliaţilor săi acelaşi sprijin ca cel pe care îl oferă Israelului, pentru a doborî rachetele ruseşti Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut,...

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova

Trei biblioteci școlare din Ceadâr-Lunga, Briceni și Fălești vor fi modernizate cu sprijinul OTP Bank și PNUD Moldova Trei biblioteci școlare vor fi modernizate și...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.