Victoria lui Mnangagwa în alegerile din Zimbabwe este contestată puternic de opoziţie

Publicat:

Emmerson Mnangagwa, fosta mână dreaptă a lui Robert Mugabe, a fost ales din primul tur preşedinte al statului Zimbabwe, o victorie imediat respinsă vineri de opoziţie, care a anunţat că va contesta rezultatul în justiţie, transmite AFP, potrivit agerpres.

Mnangagwa, care conduce ţara de la căderea de la putere în noiembrie, după 37 de ani, a lui Mugabe, a obţinut 50,8% din voturi, faţă de 44,3% scorul principalului său adversar, Nelson Chamisa, conform rezultatelor oficiale definitive.


Citeşte şi: Americanii au descoperit ‘CÂRTIŢA’ din ambasada lor din Moscova

La 75 de ani, câştigătorul anunţat de preşedintele comisiei electorale a salutat pe Twitter “un nou început” şi a făcut apel la unitate, în pace şi iubire, pentru a construi “un nou Zimbabwe pentru toţi”.

Dar opoziţia a respins imediat victoria sa, anunţând că va sesiza justiţia. “Rezultatele sunt false, (…) le respingem, vom denunţa întregul proces în faţa unui tribunal”, a declarat purtătorul de cuvânt al Mişcării pentru Schimbare Democratică, formaţiunea lui Nelson Chamisa.

De la obţinerea independenţei în 1980, Zimbabwe nu a avut decât doi preşedinţi, ambii proveniţi din formaţiunea ZANU-PF: Robert Mugabe, care a condus cu mână de fier ţara timp de 37 de ani, şi Emmerson Mnangagwa, poreclit “Crocodilul”, ajuns la putere după o lovitură de forţă a armatei.

La anunţarea rezultatelor din noaptea de joi spre vineri, străzile din Harare şi ale fiefului opoziţiei, Bulawayo (sud), erau goale.

Doar militari şi poliţişti erau vizibili în puncte nevralgice ale capitalei.

Cu o zi înainte, guvernul a avertizat că nu va tolera nicio contestare, după moartea a şase persoane în cursul unei manifestaţii a opoziţiei ce a fost reprimată de armată cu focuri de armă.

Manifestanţii denunţau fraudele, în opinia lor, din cadrul procesului electoral.

Citeşte şi: Număr record de asasinate în Uruguay

Robert Mugabe, care a condus Zimbabwe de la independenţă, din 1980, a fost forţat să demisioneze în noiembrie sub presiunea armatei, a străzii şi a partidului său, Zanu-PF, aflat încă la putere.

El a fost înlocuit câteva zile mai târziu de Emmerson Mnangagwa, fostul său vicepreşedinte, pe care îl destituise cu puţin timp înainte la sugestia soţiei sale, Grace Mugabe, care nu şi-a ascuns intenţia de a-i succede în funcţie.

Mnangagwa a promis în mod repetat că atât el, cât şi noua sa echipă vor lucra din greu pentru recâştigarea încrederii cetăţenilor şi a investitorilor străini şi că alegerile generale prevăzute pentru 2018 se vor desfăşura “liber şi corect”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli

O regiune din Belgia va interzice folosirea telefoanelor mobile în şcoli Guvernul regiunii belgiene Valonia a votat miercuri pentru interzicerea folosirii în scopuri recreaţionale a...

Moda în Trecere: Între Inovație și Tradiție la Săptămâna Modei de la Paris

Moda în Trecere: Între Inovație și Tradiție la Săptămâna Modei de la Paris Moda se află într-o perioadă de tranziție, așa cum a fost evident...

Un oraș din Italia înregistrează un număr uriaș de cazuri de febră dengue: ‘Situația a scăpat de sub control’

Un oraș din Italia înregistrează un număr uriaș de cazuri de febră dengue: 'Situația a scăpat de sub control' Epidemiologii italieni au tras un semnal...

Hedi Slimane părăseşte postul de director artistic al casei de modă Céline (LVMH)

Hedi Slimane părăseşte postul de director artistic al casei de modă Céline (LVMH) Hedi Slimane, director artistic, de creaţie şi imagine la Céline din ianuarie...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.