VIDEO – Enigma unei mumii egiptene: viața și moartea ‘femeii care țipă’ i-a fascinat pe arheologi

Publicat:

VIDEO – Enigma unei mumii egiptene: viața și moartea ‘femeii care țipă’ i-a fascinat pe arheologi

În urmă cu mai bine de opt decenii, arheologii au dat peste rămășițele mumificate ale unei femei din Egiptul antic într-un mormânt din apropiere de Luxor. Descoperirea a fost cu totul inedită, având în vedere faptul că chipul femeii a rămas încremenit într-un „țipăt” permanent, conform CNN. 

Misterul care planează asupra acestei mumii ar putea fi rezolvat. Se pare că aceasta a murit „țipând de agonie” în urmă cu circa 3.000 de ani. Captivați de înfățișarea sa, o echipă de cercetători a recurs la CT-uri pentru a obține informații cu privire la starea de sănătate și conservarea mumiei. Însă, oamenii de știință nu s-au limitat doar la CT, ci au folosit și imagistica în infraroșu și alte tehnici pentru a analiza virtual rămășițele și pentru a afla ce anume i-ar fi provocat expresia facială., potrivit stiripesurse.


Citește și : Moscova acuză YouTube că cenzurează conţinutul la comanda Washingtonului

Conform descoperirilor făcute de cercetători, care au fost făcute publice vineri în revista Frontiers in Medicine, „femeia care țipă” ar fi avut 48 de ani la momentul morții. Oamenii de știință au reușit să determine vârsta după ce au efectuat o analiză a unei articulații a bazinului care se modifică pe măsură ce trece timpul.

De asemenea, îmbălsămarea trupului ei a fost realizată cu tămâie și rășină de ienupăr, produse scumpe și care ar fi fost luate de departe, a spus autorul studiului, Sahar Saleem, profesor de radiologie la spitalul Kasr Al Ainy din cadrul Universității din Cairo.

Autorul studiului nu a dat de urma unor tăieturi pe corpul femeii, fapt care a fost în acord cu evaluarea realizată la momentul descoperirii, potrivit căreia creierul, diafragma, inima, plămânii, ficatul, splina, rinichii și intestinele nu au fost îndepărtate.

Acest lucru este, totodată, neobișnuit, întrucât mumificarea presupunea îndepărtarea organelor, cu excepția inimii.

În plus, potrivit oamenilor de știință, „femeia care țipă” avea o înălțime de 154 de cm și se confrunta cu o artrită ușoară la nivelul coloanei vertebrale, examinările realizate indicând existența unor pinteni osoși pe unele vertebre ale coloanei. În plus, femeia rămăsese și fără mai mulți dinți, posibil pierduți înainte de a muri.

Ipoteza cercetătorilor cu privire la expresia înfiorătoare a femeii

Totuși, oamenii de știință nu au aflat cauza morții.

Aici arătăm că ea a fost îmbălsămată cu substanțe de îmbălsămare scumpe, importate. Acest lucru, precum și aspectul bine conservat al mumiei, vine în contradicție cu convingerea tradițională conform căreia eșecul de a-i îndepărta organele interne implica o mumificare deficitară”, a transmis Saleem într-un comunicat de presă.

Ba mai mult, conform studiului, au fost găsite puține mumii egiptene antice cu gura deschisă, având în vedere faptul că cei care se ocupă de îmbălsămare înveleau maxilarul și craniul astfel încât gura defunctului să fie închisă.

Referitor la expresia înfiorătoare a femeii, oamenii de știință sunt de părere că aceasta poate fi  văzută ca un spasm cadaveric, o formă de rigidizare musculară rară care poate fi întâlnită în cazul morților violente, ceea ce sugerează că femeia a murit urlând de agonie sau durere.

În plus, conform autorilor studiului, este probabil ca mumificarea să fi fost realizată la 18 până la 36 de ore de la moarte, înainte ca trupul să se relaxeze sau să se descompună, rămânând cu gura deschisă.

În orice caz, expresia facială a mumiei nu reflectă în mod cert ce a simțit o persoană în momentul morții, se arată în studiu.

Procedurile de înmormântare sau modificările post-mortem ar fi putut contribui la fenomenul mumiilor cu înfățișări țipătoare“, au scris autorii în studiu.

Cauza sau adevărata poveste sau circumstanțele morții acestei femei sunt necunoscute, prin urmare cauza aspectului ei facial țipător nu poate fi stabilită cu certitudine”, a mai spus Saleem.

Alte două mumii cu gura deschisă

„Mumia țipătoare” a fost îngropată sub mormântul lui Senmut, un arhitect egiptean al templului reginei Hatschepsut. Se crede că femeia era rudă cu acest arhitect, conform studiului.

Citește și : Gazprom ar putea să nu mai tranziteze gaze naturale rusești prin Ucraina, afectând securitatea energetică a R. Moldova

Osemintele ei au fost găsite în timpul unei expediții efectuate de Muzeul Metropolitan de Artă din New York, unde sicriul ei este expus și în prezent. Trupul ei mumificat se află la Muzeul Egiptean din Cairo.

Saleem a spus că a analizat anterior alte două mumii cu gura deschisă din Egiptul antic.

Una dintre ele, despre care se crede că ar fi rămășițele unui prinț, Pentawere, avea gâtul tăiat pentru că a participat la asasinarea tatălui său, Ramses al III-lea (1185-1153 î.Hr.)

A doua mumie a fost cea a unei femei cunoscute sub numele de Prințesa Meritamun, care a murit în urma unui atac de cord, iar conform studiului lui Saleem, gura ei deschisă a fost cauzată de o contracție sau mișcare postmortem a maxilarului. 

 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Câte calorii ard bărbații și femeile în timpul unei partide de sex

Câte calorii ard bărbații și femeile în timpul unei partide de sex Știai că poți să arzi calorii în timpul sexului? Conform unor cercetări, bărbații...

Un copil dispărut, căutat cu ajutorul Poliţiei, a fost găsit în timp ce dormea într-un teanc de rufe

Un copil dispărut, căutat cu ajutorul Poliţiei, a fost găsit în timp ce dormea într-un teanc de rufe Un copil care a dispărut sâmbătă seară...

Fiecare zodie are o zi norocoasă în august. Care e a ta

Fiecare zodie are o zi norocoasă în august. Care e a ta Astrologic vorbind, luna august este una foarte fluidă, în care traiectoria fiecărei zodii...

Un meteorit rar care s-a prăbuşit lângă Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de 4,5 miliarde de ani şi un miros neplăcut

Un meteorit rar care s-a prăbuşit lângă Berlin în ianuarie 2024 are o vechime de 4,5 miliarde de ani şi un miros neplăcut Meteoritul care...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.